Primarul Maria Tomescu anunță construirea unui Centru de Asistență Educațională în comuna BaiaRural

Primarul Maria Tomescu anunță construirea unui Centru de Asistență Educațională în comuna Baia

       Accesări: 3931

Rețeaua școlară dintr-o comunitate rurală se extinde și se înnoiește. Comuna Baia se aliniază tendințelor moderne din educație și va avea primul Centru de Asistență Educațională cu program școală după școală. Viitoarea unitate va fi construită cu fonduri nerambursabile de la AFIR.

Valoarea investițiilor se ridică la 715.000 lei.

Proiectul a fost selectat și declarat eligibil pe 8 noiembrie 2019.

Contractul de finanțare va fi semnat de primarul Maria Tomescu până la sfârșitul acestei săptămâni.

Edilul localității spune că Centrul de Asistență Educațională umple un gol din sectorul educațional și va completa în același timp necesitățile la nivel de comunitate pentru activitățile de tip „Școală după școală”.

Proiectul acestui obiectiv se leagă și de programele social-educaționale desfășurate de ani buni în comuna Baia, dar și numărul ridicat de solicitări pentru astfel de programe școală după școală.

„Sunt încântată de faptul că am primit finanțarea pentru un nou obiectiv educațional în comuna noastră. Vom avea și la Baia un Centru de Asistență Educațională (afterschool).”, ne-a declarat primarul Maria Tomescu. „Continuăm să investim în educație și să ne dezvoltăm în acest domeniu care, pentru mine, este prioritar. Vreau să subliniez faptul că fondurile primite sunt nerambursabile, iar investiția este suportată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Urmează să semnăm proiectul de finanțare și să începem cât mai repede demararea lucrărilor.”

Primar Maria Tomescu

Centru de Asistență Educațională cu program școală după școală va fi ridicat pe strada Petru Rareș, lângă Muzeul Satului.

Din acest motiv, clădirea va respecta arhitectura tipică locuințelor din mediului rural, însă va îngloba și elemente de modernitate.

Obiectivul, destinat să deservească până la 70-80 de copii, va avea sală de mese, bucătărie, sală de activități și grupuri sanitare.

În zona Fălticeni mai există proiecte similare în comunele Boroaia și Hârtop, unde funcționează de câțiva ani Centre de Asistență Educațională cu program școală după școală.

Cu ajutorul fondurilor europene, guvernamentale și locale, infrastructura educațională din comuna Baia este îmbunătățită în totalitate. Acum sunt în desfășurare trei programe de investiții în sistemul educațional: construirea noii grădinițe cu program normal „Vasile Hlihor” (grad de finalizare de 70%), reabilitare totală la Școala nr.2 (finalizată în proporție de 80%) și modernizare Școala nr.3 (finalizată în proporție de 85%).

Anul trecut au fost direcționate fonduri pentru modernizarea clădirii școlii din Bogata, iar acum doi ani au fost alocați bani pentru dotări la Școala „Nicolae Stoleru” din Baia și amenajarea de terenuri cu gazon sintetic.

ȘTIRI