Ploile torențiale și viiturile au rupt un drum din satul Slătioara. Gospodăriile au fost la un pas de inundațiiRural

Ploile torențiale și viiturile au rupt un drum din satul Slătioara. Gospodăriile au fost la un pas de inundații

       Accesări: 1206

Vremea extremă dă bătăi de cap autorităților. Ploile torențiale de marți au creat probleme nu doar în comuna Mălini, ci și într-o altă localitate de la poalele pădurii. Satul Slătioara s-a confruntat cu averse abundente timp de câteva zeci de minute, cât au durat cele două avertizări meteo de Cod portocaliu și Cod roșu.

Apele pluviale venite de pe versanți au dus resturi vegetale din pădure, formând baraje pe mai multe porțiuni ale pârâului Slătioara, ajuns la limita cotei maxime de atenție.

Mai multe gospodării au fost la un pas de a fi inundate de viituri.

Viceprimarul Dragoș David și alți câțiva angajați ai Primăriei comunei Râșca au asigurat permanența, astfel încât au putut acționa la timp.

Au monitorizat pârâul și au intervenit cu un utilaj pentru îndepărtarea barajelor alcătuite din crengi și resturi vegetale. Puhoaiele s-au revărsat în lunca de la marginea pădurii, fără ca terenurile să fie afectate în vreun fel.

Potrivit măsurătorilor făcute de specialiștii de la Gospodărirea Apelor, debitul pârâului era, când aversele de ploaie au încetat din intensitate, de peste 20 mc/secundă, însă în timpul ploilor debitul era mult mai ridicat.

Viituri de amploare similară au mai fost în urmă cu 15 ani, după cum precizează viceprimarul David.

Apele pluviale abundente și curenții viiturilor au erodat un tronson din drum comunal, care s-a prăbușit pe un sens.

Pe acest drum se poate circula doar pe banda de circulație rămasă întreagă, cu restricție pentru vehiculele cu masa peste 7,5 tone.

Lucrătorii din Primărie au acționat de-a lungul pârâului Slătioara, aproape ieșit din matcă, timp de cinci ore pentru cu apele să nu ajungă în curți, ori să măture pietrișul de pe drumurile balastate.

După încheierea activităților din teren, viceprimarul Dragoș s-a ocupat de raportul care va fi înaintat CJSU Suceava (Comitetul Județean pentru Situații de Urgență), privind pagubele înregistrate în urma fenomenelor meteo extreme.

El a precizat că drumul afectat de ploile abundente este deja parte dintr-un proiect de reabilitare capitală, împreună cu alte poduri din Slătioara, aprobat pentru finanțare, proiect predat către Compania Națională de Investiții.

Până la începerea acestor lucrări, conducerea Primăriei comunei Râșca va face demersuri pentru refacerea drumului comunal.

ȘTIRI