Ploile abundente au triplat debitul Pârâului Bogata. Autoritățile comunei Baia au intervenit de urgențăRural

Ploile abundente au triplat debitul Pârâului Bogata. Autoritățile comunei Baia au intervenit de urgență

       Accesări: 2626

Aversele abundente au generat creșteri rapide ale nivelului apelor. INHGA (Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor) avertiza astăzi după-amiază asupra depășirii cotelor de atenție din bazele hidrografice ale nordului Moldovei. Specialiștii anunțau că se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri.

După un Cod portocaliu și unul roșu apele Pârâului Bogata au crescut mult pe fondul căderii ploilor torențiale.

Debitul s-a triplat, însă, din fericire, nu au fost pericole de inundații în localitate.

Autoritățile comunei Baia au intervenit prompt și au ținut sub observație situația, astfel încât aceasta să nu se agraveze.

Lucrătorii din Primărie au acționat cu un buldo-excavator pentru degajarea albiei, astfel încât acumulările de apă să nu afecteze un proiect aflat în execuție.

Activitățile au fost coordonate de primarul Maria Tomescu, în urma intervențiilor, cu utilajul din dotarea instituției, apele pluviale și-au micșorat treptat zona de acțiune.

Pe Pârâul Bogata este deja în lucru un proiect pentru îndiguirea și stabilizarea Pârâului Bogata, iar polile de astăzi au „arătat” că lucrările pe această investiție sunt extrem de importante.

Edilul comunei Baia spune că atât râul Moldova, cât și pârâul Bogata sunt monitorizate permanent astfel încât să fie riscul producerii unor inundații să fie redus.

ȘTIRI