Șofer picat în „plasa” controlului făcut de polițiști. Un fălticenean de 70 de ani conducea băut în Ajunul CrăciunuluiLocal

Șofer picat în „plasa” controlului făcut de polițiști. Un fălticenean de 70 de ani conducea băut în Ajunul Crăciunului

       Accesări: 1155

Alcoolul face ravagii printre șoferi. Zona Fălticeni este fruntașă la numărul de dosare penale întocmite conducătorilor auto depistați băuți la volan. Polițiștii au intensificat acțiunile de control pe timp de zi și noapte pentru a-i identifica pe cei care încalcă legea.

Nici în preajma sărbătorilor de iarnă n-a fost altfel.

Unii șoferi au riscat și au ajuns să dea explicații polițiștilor, care au întocmit dosare penale.

În Ajunul Crăciunului, agenții SPR 1 Vadu Moldovei au depistat în flagrant un bărbat din Fălticeni care conducea un autovehicul, pe timp de noapte, sub influența băuturilor alcoolice.

Aceștia l-au oprit pentru un control de rutină și întrucât emana halenă alcoolică, polițiștii l-au testat cu aparatul etilotest.

Aparatul a indicat valoarea de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Șoferul fălticenean, în vârstă de 70 de ani, se afla la volanul unei autoutilitare ce se deplasa pe raza satului Buda din comuna Râșca.

Polițiștii l-au condus la spital pentru recoltarea probelor biologice, apoi au întocmit dosar penal pentru infracțiunea de „conducere sub influența alcoolului”.

Polițiștii atrag din nou atenția, amintind că numeroase evenimente și accidente rutiere se produc pe fondul consumului de alcool.

Ei reamintesc faptul că potrivit noilor reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:

  • nu deținea permis de conducere;
  • deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!

Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală!

Legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.

Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!

Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!

ȘTIRI