Pagube într-o gospodărie din Fântâna Mare. Bucătărie de vară distrusă de flăcările unui incendiu de vegetațieRural

Pagube într-o gospodărie din Fântâna Mare. Bucătărie de vară distrusă de flăcările unui incendiu de vegetație

       Accesări: 1218

Atenție mare la focul deschis! Incidente nedorite se întâmplă, dacă sunt ignorate consecințele pe care le pot avea incendiile de vegetație. Pagubele pot fi însemnate, iar intervențiile nu sunt deloc ușoare.

Situații de genul acesta pot fi evitate, dacă se iau măsurile cuvenite.

Un astfel de caz s-a petrecut miercuri, 16 februarie, în localitarea Fântâna Mare.

Anexa unei gospodării a fost distrusă de flăcări, după ce un incendiu de vegetație s-a propagat. Este vorba de o bucătăria de vară, distrusă pe o suprafață de aproximativ 30 de metri pătrați.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului, a fost jarul sau scânteile provenite de la un foc deschis în spații deschise, pentru igienizare.

Mahanu Design

Pentru localizarea și lichidarea incendiului, au intervenit pompierii militari ai Detașamentului Fălticeni, împreună cu lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Cornu Luncii.

Trei autospeciale de stingere au fost trimise la fața locului.

Pompierii reamintesc faptul că în cazul incendiilor de vegetație uscată și a arderii resturilor vegetale, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii.

În condiții de vânt puternic, astfel de situații pot deveni delicate, mai ales dacă în zona focarelor se află locuințe.

Pompierii recomandă populației să manifeste responsabilitate în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație uscată și miriște deoarece aceste evenimente pot pune în pericol locuințele, dar și viața cetățenilor.

Ei fac, în același timp, un apel pentru respectarea măsurilor specifice de prevenire a acestui tip de incendii. Recomandări pentru evitarea producerii incendiilor:

  • nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt;
  • nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcţii, materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de furaje, pădure etc);
  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile efectuaţi-o în locuri special amenajate (gropi ş.a.);
  • interesaţi-vă la Primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
  • arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale efectuaţi-o numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul Primăriei;
  • asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi stingeţi jarul după încetarea acesteia;
  • educaţi şi supravegheaţi copiii în vederea interzicerii jocului cu focul.

ȘTIRI