Accesări: 2266

Avem un număr insuficient de doctori la țară, dar și la oraș. România are nevoie de mai mulți medici, doar în spitale și centre de sănătate, ci și în cabinetele de asistență medicală primară. Cel puțin asta relevă datele publicate de FNPMF (Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie).

În zona Fălticeni doar șase localități au necesarul acoperit de medici de familie, respectiv comunele Bogdănești, Drăgușeni, Hârtop, Fântâna Mare, Rădășeni, Râșca și Vadu Moldovei.

La polul opus se află comunele Baia, Mălini și Preutești, unde sunt doar doi medici de familie, față de patru cât ar fi normal, la o populație de peste 7.000 de locuitori.

Pe minus, la acest capitol se află și comuna Slatina unde, la 5.500 de locuitori, ar trebui să fie trei medici de familie, față de doar unul în prezent.

Și orașul Dolhasca are nevoie de un număr dublu de medici de familie. Localitatea are doar trei medici, față de șase cât ar avea nevoie, la cei 11.400 de locuitori.

Situația este pe minus în municipiul Fălticeni are un deficit de medici de familie. La momentul de față profesează 12 cadre medicale, iar necesarul, raportat la populație, este de 17 medici de familie, după cum reiese din analiza făcută de FNPMF.

Pentru comunele Bunești, Boroaia, Cornu Luncii, Dolhești, Forăști, Horodniceni și Vulturești, harta accesului cetățenilor la serviciile de asistență medicală primară oferite de cabinetele de medicina familiei arată că în aceste localități mai este nevoie de încă un medic de familie.

În zona Fălticeni sunt 45 de medici de familie la peste 150.000 de locuitori.

Pentru ca necesarul să fie acoperit, în ceea ce privește serviciile de asistență medicală primară, ar mai fi nevoie de încă 25 de medici de familie, adică, în total 70.

Potrivit aceleași statistici publicate de FNPMF, la nivelul județului Suceava, orașul Solca este singurul cu excedent de medici de familie, iar localitățile Cârlibaba, Coșna, Crucea, Poieni Solca, Sucevița nu au niciun medic de familie.

Peste 1.400 de localități nu au suficienți medici de familie Mai precis, 1.414 localități au un număr insuficient de medici de familie. Deficitul total în cele 1.414 localități (comune și orașe) este de 2.187 de medici de familie, potrivit analizei transmise de FNPMF și realizată de medicul Cătălin Petrencic.

La nivel național, 328 de comune nu au nici un medic de familie. Necesarul calculat în funcție de populația din aceste localități este de 376 de medici de familie.

Doar 1.496 de localități din țară au un număr suficient de medici de familie, iar 271 au mai mulți medici de familie decât este necesar.

ȘTIRI