Maria Tomescu anunță semnarea unui contract de 6 milioane de lei pentru reabilitarea Școlii „Nicolae Stoleru”Rural

Maria Tomescu anunță semnarea unui contract de 6 milioane de lei pentru reabilitarea Școlii „Nicolae Stoleru”

       Accesări: 5200

Un nou proiect primește finanțare pentru comuna Baia. Primarul Maria Tomescu a anunțat semnarea unui proiect important pentru cea mai mare unitate de învățământ din localitate. Școala Gimnazială „Nicolae Stoleru” va fi reabilitată și modernizată în întregime cu ajutorul fondurilor europene.

Investițiile se ridică la 6,2 milioane de lei și vor fi realizate prin P.O.R. (Programul Operațional Regional), un program de dezvoltare regională a cărui scop este dezvoltarea infrastructurii și a mediului de afaceri.

Contractul de finanțare a fost semnat de primarul Maria Tomescu și Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est, pe data de 4 februarie la sediul din Piatra Neamț.

Acesta este cel de-al doilea proiect aprobat pentru finanțare pentru comuna Baia, pe anul 2020, după ce la jumătatea lunii ianuarie a fost semnat contractul reabilitare unui număr de 13 străzi distruse de calamități, în satele Baia și Bogata.

„Suntem încântați să dăm o nouă veste bună, în acest an, pentru comunitatea noastră. Am primit finanțarea pentru reabilitarea Școlii „Nicolae Stoleru” din Baia. Vom avea o școală la standarde moderne. Este vestea pe care o așteaptă atât profesorii, cât și elevii și părinții.”, ne-a declarat Maria Tomescu, primarul comunei Baia. „Au trecut trei ani de când am depus acest proiect și, iată că, proiectul nostru primește fondurile necesare implementării. Odată cu această finanțare importantă punem la punct capitolul investiții majore în infrastructura școlară existentă.”

Codrin Benta

Proiectul reabilitarea Școlii Gimanziale „Nicolae Stoleru” a fost depus în anul 2017.

Acesta prevede lucrări de reparații la partea de structură și acoperiș, înlocuirea instalațiilor existente.

Investițiile includ și extinderea clădirii școlii cu patru săli pentru cursuri, două la parter și două la etaj, cât și un spațiu în care vor fi amenajate grupurile sanitare.

Unitatea de învățământ va beneficia de tâmplărie și instalație termică nouă, pardoseli, sisteme de iluminat și tot ceea ce prevede un proiect de reabilitare capitală.

În următoarele zile vor fi demarate procedurile pentru proiectul tehnic și execuție.

Proiectul de investiții trebuie finalizat în anul 2023.

Școală fondată în timpul domnitorului Cuza

Școala poarta numele ilustrului învățător Nicolae Stoleru, considerat unul din luminătorii satului românesc din perioada anilor 1900-1916. Fondată în anul 1863, pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, unitatea de învățământ este una dintre cele mai vechi școli rurale din zona Fălticeni.

Primul imobil în care a funcționat s-a mistuit într-un incendiu.

Actuala clădire a fost dată în folosință în anul 1968. La Școala Gimnazială „Nicolae Stoleru” sunt 300 de elevi și 43 de cadre didactice.

În ultimii ani, Primăria Baia a alocat fonduri pentru dotările unității de învățământ și pentru amenajarea unui teren cu gazon sintetic pentru orele de educație fizică și sport.

ȘTIRI