Invitație la bucurieDiverse

Invitație la bucurie

       Accesări: 337

La început de an școlar, eleganța gestului seniorial al doctorului Florin Mitocaru, manager general Alevia, a devenit repetitiv pentru cele două școli în care s-a format: Școala gimnazială ”Mihail Sadoveanu” și Colegiul Național ”Nicu Gane”.

Aromitoare întoarceri din preaplinul unei interiorități. O vox animae izvorând dintr-un zăcământ de frumusețe lăuntrică. Gestul intens participativ la viața școlii, adaugă în timp, întorcând ceasul inimii în urmă cu trei decenii, prilejul de a trăi una din bucuriile simple ale esenței omenescului.

Fiu al luminii și al bucuriei, Florin Mitocaru dăruie și se dăruie elevilor de astăzi, olimpicilor și slujitorilor școlii prin alese daruri materiale și spirituale.

Cartea bucuriei este în esență un mic tratat de fericire. Convorbirile din 2015, în săptămâna vizitei și întâlnirii prelatului Arhiepiscop al Africii de Sud Desmond Tutu cu Sanctitatea Sa Dalai Lama, au avut drept martor și coautor pe Douglas Abrams care a consemnat evenimentul revederii celor doi maeștri spirituali și lideri morali.

De la Cape Town la Dharamsala, Cartea bucuriei surprinde prezența celor doi laureați ai premiului Nobel pentru Pace. Strălucirea spirituală a liderilor religioși are ca filon esențial umanitatea, frățietatea și iubirea într-o epocă atât de controversată.

Bucuria nu se învață, ci se trăiește. Să aducem bucurie celorlalți. Dăruiește și primește. Perspectiva creștină și cea budistă se bazează pe aceleași principii și percepte. Pacea interioară aduce liniște și vindecare.

Frați spirituali trecuți prin vremuri de restriște și exil, se întâlniseră fizic de șase ori. Octogenarii simt bucuria revederii în prezent sau într-o viață viitoare. 

Să ținem cont de lucrurile cu care suntem binecuvântați. În suișurile și coborâșurile vieții, practicile spirituale le menține spiritul viu.

Care sunt cei opt stâlpi ai bucuriei? Perspectiva, umilitatea, umorul, acceptarea, iertarea, recunoștința, compasiunea, generozitatea. Cum dezvoltăm imunitatea mentală? Care sunt practicile bucuriei?  Există bucurie fără suferință? Meditația, rugăciunea, respirația, tăcerea, înțelepciunea, ancorarea în social, pentru că Tot ce are o naștere are și o moarte, iar eu nu sunt o excepție.

Întâlnire pe coordonatele unei gândiri superioare. Despărțirea – plină de umor. Am râs imaginându-mi pe Arhiepiscop care negocia cu Sfântul Petru încercând să obțină un permis special pentru Dalai Lama[…] Din perspectivă budistă, odată ce în viață stabilești o legătură specială, ea va continua vieți la rând… Aștept cu nerăbdare să te văd din nou, numai Dumnezeu știe unde.

Și întorcându-ne la bucuria ce ne-o dăruie managerul acum când Alevia aniversează 30 de ani, simțim nevoia de a-i cita invitația la bucurie:

Domnule profesor, 

Am ales pentru dumneavoastră Cartea bucuriei în care veți descoperi cum puteți găsi și păstra bucuria atunci când vă confruntați cu inevitabila suferință a vieții… Fericirea se află în sufletul omului, și acolo sperăm că o veți găsi.

Vă recomand cu drag această minunată carte!

Într-adevăr, sursa principală a fericirii se găsește în noi înșine. (Dalai Lama). 

Mulțumim, domnule doctor, pentru invitația la bucurie și pentru rețeta fericirii!

ȘTIRI