Zi de hram la Catedrala Învierii din Fălticeni. Binecuvântari și cuvinte de folos ale Prea Sfințitului DamaschinReligie

Zi de hram la Catedrala Învierii din Fălticeni. Binecuvântari și cuvinte de folos ale Prea Sfințitului Damaschin

       Accesări: 1870

Clipe de bucurie spirituală în zi de aleasă sărbătoare. Catedrala Învierii și-a celebrat astăzi hramul în prezența unui număr însemnat de oaspeți. La începutul Săptămânii Luminate, lăcașul din centrul municipiului Fălticeni, primenit așa cum se cuvine pentru acest eveniment, i-a reunit pe credincioși și preoți la rugăciunea comună.

Slujba de hram s-a desfășurat sub aura binecuvântărilor arhierești ale Prea Sfințitul Damaschin.

La fel ca și anul trecut, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei a onorat invitația preotului paroh Ionuț Suditu de a oficia Sfânta Liturghie dedicată zilei hramului catedralei fălticenene.

Au mai fost prezenți starețul Mănăstirii Râșca, stareța Mănăstirii Buciumeni, părintele protoiereu Adrian Dulgheriu și un sobor format din 20 de preoți ai parohiilor din oraș, dar și din împrejurimi.

Printre oaspeți s-au numărat oficialități locale și guvernamentale. Primarul Cătălin Coman, viceprimarul Constantin Bulaicon și senatorii Ioan Stan și George Mîndruță au luat parte la slujba de hram.

Mahanu Design

Credincioși de toate vârstele, tineri, adulți, părinți și copii au participat la Sfânta Liturghie, săvârșită în a doua zi de Paști.

În sunetul clopotelor catedralei, preoții l-au întâmpinat cu căldură pe ierarh, cu Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, după care cei prezenți au primit binecuvântarea episcopului vicar al Arhiepiscopiei Sucevei.

În zi de sărbătoare și de hram, preoții Catedralei Învierii au înfrumusețat catapeteasma și icoanele din naos cu buchete de flori.

Așezată în mijlocul bisericii, icoana praznicală, împodobită cu flori, s-a dovedit primul popas de închinare pentru toți cei care au pășit în impozantul lăcaș.

Două steaguri ale României, așezate în apropierea icoanelor, și ornamentele albe cu salutul pascal „Hristos a Înviat” au dublat atmosfera de sărbătoare.

Slujba religioasă n-ar fi atins sublimul fără vocile corului catedralei, dirijat și pregătit de Claudiu Hariuc, preot slujitor în cadrul acestui lăcaș. În ton cu ziua Învierii, membrii corului bisericesc au fost îmbrăcați în straie de sărbătoare.

Sfânta Liturghie Arhierească și-a urmat cursul firesc și rânduiala specifică perioadei Învierii, un moment aparte constituind cuvântul de învățătură al Prea Sfințitului Damaschin, în care au fost exemplificate și explicate pasaje din pericopa evanghelică din ziua hramului.

Mesajul ierarhului s-a axat pe exemplul de smerenie pe care Hristos l-a afișat permanent în ciuda minunilor săvârșite, dar și faptul că toate cele de pe pământ sunt în mâna lui Dumnezeu.

ȘTIRI