Flagrant în comuna Boroaia. Polițiștii SPR Vadu Moldovei au indisponibilizat un autotren de 70.000 de euro și au confiscat circa 40 mc de bușteniRural

Flagrant în comuna Boroaia. Polițiștii SPR Vadu Moldovei au indisponibilizat un autotren de 70.000 de euro și au confiscat circa 40 mc de bușteni

       Accesări: 3380

La data de 18.03.2022, ora 22:04, patrula de poliție din cadrul SPR 1 Vadu Moldovei, în timp ce se deplasa pe direcția Praxia – Boroaia cu autospeciala de poliție, pe raza localității Boroaia, DN 15C, a interceptat o coloană de autovehicule încărcate cu material lemnos ce veneau din direcția Târgu Neamț către Fălticeni. Imediat, folosind semnalele acustice și luminoase s-a procedat la oprirea primului mijloc de transport identificat în trafic.

Șoferul a prezentat de pe terminalul mobil avizul pentru încărcătură.

În continuare s-a verificat în aplicația Sumal legalitatea transportului, rezultând faptul că pentru ansamblul rutier depistat era emis avizul pentru un volum de 38,2457m3 lemn rotund rășinoase specia molid.

În urma examinării încărcăturii, s-a observat faptul că aproape întreaga încărcătură de materialul lemnos este de specia brad și nu specia molid, așa cum prevedea avizul de însoțire.

Folosind aplicația menționată s-a verificat actul de punere în valoare ce a stat la baza emiterii avizului și a rezultat faptul că în actul de proveniență nu există specia brad, rezultând suspiciunea că transportul este ilegal.

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

În continuare ansamblul rutier a fost condus și predat în custodia Ocolului Silvic Fălticeni.

În data de 21.03.2022 în sprijinul verificărilor s-au s-au prezentat și specialiștii Gărzii Forestiere Suceava, procedându-se la inventarierea materialului lemnos din ansamblul rutier depistat, ocazie cu care s-a constatat faptul că în mijlocul de transport se află un volum total de 39,47m3 material lemnos rășinoase, pe specii după cum urmează: 32,65 m3 lemn rotund lucru specia brad și 6,82 mc3 lemn rotund lucru specia molid.

Având în vedere faptul că din totalul volumul identificat de 39,47m3, doar volumul de 6,82 mc3 lemn rotund specia molid are proveniență legală dată de aviz, rezultă faptul că diferența identificată de 32,65 m3 lemn rotund specia brad este fără proveniență legală.

Față de cele de mai sus în temeiul art. 292 din Codul de procedură penală, polițiștii s-au sesizat din oficiu, cu privire la infracțiunea de ”transport cu orice mijloace de transport a materialele lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoțite de documente specifice de transport” faptă prev. de art. 68 alin. 21 din Legea 46/2008 a Codului Silvic și infracțiunea de ”fals informatic” prev. de art. 325 cod penal.

Volumul de material lemnos de 32,65 m3 lemn rotund specia brad cu o valoare de 19.067 lei, fără proveniență legală a fost reținut și predat în custodia Ocolului Silvic Fălticeni.

Ansamblul rutier în valoare de 70.000 euro a fost indisponibilizat și sigilat în spațiul special amenajat al IPJ Suceava.

ȘTIRI