Experiențe estivale minunate și inedite. Copiii din comuna Cornu Luncii au petrecut zile de neuitat la Școala BucurieiEducație

Experiențe estivale minunate și inedite. Copiii din comuna Cornu Luncii au petrecut zile de neuitat la Școala Bucuriei

       Accesări: 447

Este un lucru știut: vacanța de vară este cel mai iubit moment de elevi. Pentru copiii Școlii Gimnaziale „Constantin Blănaru” perioada de recreere și odihnă le-a adus experiențe estivale inedite, încărcate de clipe minunate. La câteva săptămâni distanță de ultimul clopoțel, ei s-au reîntâlnit cu profesorii lor pentru activități cu amprente de bucurie.

Invitată să participe la Școala de Vară, tânăra generație a descoperit locuri noi, oameni frumoși și timpul de calitate alături de prietenii lor mai mari, cadrele didactice, care i-au însoțit într-o lume frumoasă.

Cinci zile petrecute împreună au fost suficiente pentru ca elevii și profesorii să se încarce cu stare de bine și energie deplină.

Școala de Vară, spun profesorii și voluntarii, s-a transformat în Școala Bucuriei, un loc unde orice elev și-ar dori să fie.

Directoarea Maria Verdeș afirmă că prin activitățile propuse au fost încurajate participările colaborative la activitățile școlii. prin joc și joacă, elevii înscriși la Școala Bucuriei, au descoperit și cercetat lumea înconjurătoare, au cântat, au dansat, au făcut experimente în natură și cu materiale din natură, au comunicat și interacționat, așa cum le-a dictat starea interioară.

Copiii din Cornu Luncii și-au îmbogățit, în acest mod, cunoștințele și abilitățile elevilor în context nonformal. Ei au avut șansa de a face cunoștință cu aspecte, perspective și teorii noi, de la științe exacte până la arte și sporturi, toate acestea într-o manieră mai relaxată și mai practică.

Prin intermediul activităților interactive și a atelierelor, elevii au primit șansa de a-și descoperi pasiuni și talente noi, care să le completeze dezvoltarea cognitivă și emoțională. Astfel, au participat la ateliere de comunicare, de muzică și dans, de pictură, de interacțiune cu ceilalți, dar și cu natura.

Elevii de la Școala Bucuriei au fost încurajați să gândească și să-și exploreze limitele imaginației. În plus, participarea la proiecte practice și la rezolvarea problemelor reale le-a dezvoltat abilitățile de gândire critică și de soluționare practică a problemelor, competențe extrem de valoroase în viața personală și profesională.

Debutul activităților s-a făcut cu ”Invitație la cunoaștere”, atelier în cadrul căruia elevii participanți au fost antrenați în activități diverse – jocuri, vizionare de film, discuții libere, sarcini individuale și de grup – prin care s-au descoperit pe sine și pe cei de lângă ei. S-au cunoscut mai bine unii pe alții, și-au identificat calități și abilități care îi fac speciali, au primit și au oferit complimente, au vorbit despre prietenie, despre lumea cea mare și pericolele ei.

Emoția și arta s-au împletit într-o frumoasă activitate din Școala bucuriei. Atelierul muzical, desfășurat în aer liber, a adunat cele mai frumoase voci într-un cântec al veseliei, al copilăriei, al vacanței. Nu au lipsit jocul și competiția. Atelierul de artă, desfășurat la umbra binefăcătoare a „străjerilor” curții școlii, a fost o oază de inspirație și creație, având în vedere că din flori și zâmbete s-au conturat în mod ingenios pe parcursul activității multe chipuri vesele.

A fost dedicată micului univers, univers al copilului dornic de cunoaștere. Elevii au participat la un provocator exercițiu de cunoaștere a localității natale, din punct de vedere istoric, geografic, cultural, după care au dat exemplu de respect pentru natură ecologizând spațiul verde al școlii. Elementele de floră specifice zonei au constituit esența celor mai frumoase și apreciate tablouri realizate de mâinile dibace și mințile creative ale celor prezenți. Atelierul senzorial din finalul activității a ajutat elevii să recunoască unele plante medicinale și beneficiile acestora pe baza celor cinci simțuri.

Elevii au avut parte de activități care au stat sub amprenta ludicului, a sportului și a mișcării. Ziua a început cu o întâlnire de suflet, via Zoom, cu Ionuț Prundeanu, multiplu campion național, european și mondial la canotaj, fost elev al școlii noastre, aflat în prezent la Jocurile Olimpice de la Paris. Acesta a vorbit elevilor despre importanța sportului în viața noastră, dar și despre faptul că visurile pot deveni realitate, dacă credem în noi și avem curajul să le urmăm, depășind orice dificultate. A urmat o serie de jocuri atractive, mai vechi și mai noi, în echipe, în perechi și individuale care au avut scopul de a le testa celor prezenți capacitățile și abilitățile pentru a câștiga. Au învins prietenia, spiritul de echipă, entuziasmul și buna dispoziție!

A fost despre carte, despre lectură, despre rostul acestora în împlinirea ca elevi, ca oameni, ca exemple pentru cei din jurul nostru. După vizitarea Casei Memoriale ”Nicolae Labiș”, elevii au pornit pe drumul ”căprioarei” și l-au continuat cu cel al ”baltagului”, până la Crucea Talienilor, în vârful Stânișoarei. Aici au luat parte la un picnic literar și au realizat hărți mentale în care să cuprindă asemănările și deosebirile dintre drumul străbătut de Vitoria Lipan și cel străbătut de ei. S-au păstrat elemente de odinioară: unele s-au îmbunătățit, altele nu, unele și-au păstrat frumusețea, altele s-au transformat. Cert este că elevii au învins norii, ploaia, drumul de munte și au constatat că doar citind poți vedea realitatea, natura, relația dintre oameni, dintre om și natură, dintre om și animal în straturi și substraturi.

Școala Bucuriei revine vara viitoare

Profesorii de la Școala Bucuriei, școala de vară din cadrul Școlii Gimnaziale „Constantin Blănaru”, conchid că cele cinci zile au fost experiență extrem de benefică pentru toți cei implicați, deoarece au oferit oportunități de învățare, socializare, de dezvoltare personală și de testare a sănătății fizice.

Acestea nu adus doar bucurie copiilor prin activitățile variate și distractive, dar oferă și părinților liniștea de a ști că timpul liber al copiilor este petrecut într-un mod constructiv și plăcut.

Școala de Vară, ce s-a desfășurat în perioada 22 – 26 iulie, este un program care are deja tradiție la unitatea din Cornu Luncii. Ea va reveni anul viitor cu noi activități atractive, pline de energie și cunoaștere.

Maria Verdeș, director al școlii, le-a mulțumit tuturor pentru participare, afirmând că participarea la un astfel de program poate fi considerată o investiție valoroasă în dezvoltarea și fericirea elevilor.

ȘTIRI