Eveniment desfășurat la Catedrala Mitropolitană din Slătioara. Slujba Întronizării noului Mitropolit EvloghieReligie

Eveniment desfășurat la Catedrala Mitropolitană din Slătioara. Slujba Întronizării noului Mitropolit Evloghie

       Accesări: 1697

Momente unice și înălțătoare. Au fost clipe de sărbătoare, duminica aceasta, la Catedrala Mitropolitană „Pogorârea Sfântului Duh” din satul Slătioara, unde s-a desfășurat un eveniment religios de amploare spirituală. Așteptată cu bucurie de întreaga suflare, credincioși și clerici, întronizarea noului Arhiepiscop și Mitropolit al Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi a avut frumusețea unei zile de sărbătoare.

Lăcașul, cu pictura și arhitecutura sa monumentală, s-a dovedit neîncăpător pentru credincioșii veniți din toată țara la acest moment unic, prezența numeroșilor pelerini fiind un gest de apreciere profundă față de Înalt Prea Sfințitul Evloghie.

În urmă cu patru zile, în același loc s-au desfășurat alegerile pentru desemnarea viitorului Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi, care urma să ocupe locul vacant în urma decesului Mitropolitului Demonsten.

La eveniment au participat, alături de Sfântul Sinod, stareți de mănăstiri, exarhi, arhimandriți, preoți și diaconi reuniți într-un sobor la fel de numeros în ziua hramului Mănăstirii Slătioara.

Din rândul oficialităților au fost invitate să ia parte la acest moment solemn, primarul Ionuț Andreica, edilul comunei Râșca, senatorul George Mîndruță, fiu al comunității ortodoxe române de stil vechi, George Șoldan, președintele ales al Consiliului Județean Suceava, și senatorul Ioan Stan.

Membrii Sfântului Sinod au participat, mai întâi, la Sfânta Liturghie, spre finalul acesteia, Prea Sfințitul Flavian (episcop al Bucureștiului) adresând un cuvânt de învățătură legat de acest eveniment fericit din viața unui ierarh, arătând că el reprezintă un festin spiritual pentru toți cei de față, biserica fiind binecuvântată cu un nou mitropolit, tradiția privind stabilirea unei conducător în biserică având rădăcini în vremea apostolică.

Slujba întronizării unui ierarh ridicat la rangul de Arhiepiscop și Mitropolitul, are un specific și un farmec aparte. Cel chemat la cea mai înaltă treaptă în Biserica Ortodoxă Română de Stil Vechi este așezat în fața altarului, unde sunt săvârșite rugăciuni și ectenii spre binecuvântare.

Prea Sfințitul Sofronie, episcop de Suceava, a condus ceremonia solemnă în cadrul căreia Prea Sfințitul Evloghie a primit însemnele mitropolitane mantia, două engolpioane, crucea pectorală, toiagul și camilafca neagră cu cruce.

Noul Mitropolit și-a luat apoi locul în strana arhierească, de unde i-a binecuvântat pe toți cei prezenți.

Un buchet rugăciuni au fost înălțate spre buna păstorire și cârmuire a bisericii, de către Prea Sfințitul Sofronie, după care Prea Sfințitii Dionisie și Flavian au citit Apostolul și Sfânta Evanghelie.

În cadrul ceremoniei au fost rostite public, mai apoi, rândurile Gramatei Sinodale, gramata de întronizare, emisă de Sfântul Sinod, actul de confirmare al alegerii mitropolitului în al cărui conținut au fost enumerate calitățile și activitățile deosebite ale ierarhului Evloghie Nica.

Ceremonia de întronizare a cuprins și un moment aparte în care ierarhii Sfântului Sinod și oficialitățile l-au felicitat personal pe Arhiepiscopul și Mitropolitul Evloghie pentru noua sa calitate de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi.

Evenimentul s-a încheiat cu un mesaj de la suflet la suflet adresat ierarhilor, preoților și creștinilor, în care Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Evloghie a dezvăluit trăirea interioară prilejuită de solemnitatea întronizării, descrisă ca un moment minunat, dar și dorința sa ca fiecare să sporească în dreapta credință, în fapte bune, în rugăciune.

Cu emoție în glas, Întâistătorul ortodocșilor români pe stil vechi le-a vorbit despre parcursul său în viață, despre drumul său spre monahism, dezvăluind amintiri frumoase de pe meleagurile acestui sat Slătioara, unde obișnuia să vină deseori în copilărie și în tinerețe.

ȘTIRI