Eveniment deosebit în comuna Baia. Târg medieval și expoziții de arme. Lupta de la Baia va fi reconstituităRural

Eveniment deosebit în comuna Baia. Târg medieval și expoziții de arme. Lupta de la Baia va fi reconstituită

       Accesări: 692

Istoria și eroii ei sunt evocați și cinstiți cum se cuvine. Primăria și Consiliul Local Baia au început pregătirile pentru un amplu eveniment ce va marca împlinirea celor 555 de ani de la biruința lui Ștefan cel Mare în bătălia cu regele Mathias Corvin. Autoritățile locale vor desfășura un program deosebit pe 14 decembrie, ce include mai multe manifestări cu caracter cultural, istoric, religios și militar.

Evenimentul va fi deschis la miezul zilei cu ședința solemnă dedicată acestei zile istorice pentru localitatea Baia, întrunire moderată de primarul Maria Tomescu.

Începând cu ora 13 vor fi deschise două expoziții pentru public.

Prima, intitulată „Istoria medievală a Băii”, va fi găzduită pe holul Primăriei și este realizată cu ajutorul Muzeului Național al Bucovinei.

Cea de a doua este dedicată armelor și tehnicilor de luptă medievală.

Evenimentul va aduce în atenție un element aparte, un târg viu al tinerelor vlăstare din vechea cetate Baia, ce se va desfășura pe platoul din fața Primăriei. Un al târg medieval este cel care va fi amenajat în centrul comunei, pe strada care poartă numele domnitorului Ștefan cel Mare.

La Biserica Albă va fi oficiat, începând cu ora 15, ceremonialul militar dedicat împlinirii celor 555 de ani de la Lupta de la Baia. Ofițeri, subofițeri și elevi al Școlii Militare de Jandarmi „Petru Rareș” participă în cadrul acestei manifestări omagiale.

După acest moment solemn, un sobor de preoți va oficia Slujba Vecerniei pentru pomenirea voievodului Ștefan cel Mare și a răzeșilor căzuți în Lupta de la Baia.

Momentul culminant al evenimentului va fi reconstituirea Luptei de la Baia, scenele bătăliei fiind pregătite și desfășurate de Străjerii Cetății Neamțului.

Evenimentul va fi încheiat cu agapa creștină, organizată la Biserica Albă, de Primăria și Consiliul Local Baia.

Bătălia de la Baia este una dintre numeroasele victorii repurtate de Ștefan cel Mare.

În noaptea zilei de 14 spre 15 decembrie, oastea domnitorului Moldovei atacă pe neașteptate orașul Baia, oraș locuit la acea vreme în majoritate de sași și de maghiari, dând foc palisadelor din lemn ale orașului. Au loc lupte crâncene, soldate cu mari pierderi omenești pe ambele părți și cu rănirea regelui Mathias Corvin.

Victoria lui Ştefan cel Mare în Lupta de la Baia a aşezat pe baze noi relaţiile moldo-maghiare şi a întărit prestigiul intern şi internaţional al domnitorului. Pe locul bătăliei, voievodul Moldovei a ridicat Biserica Albă.

ȘTIRI