Accesări: 1351

Varianta de coronavirus descoperită în Marea Britanie, mult mai contagioasă, este deja în peste 60 de țări. Primul caz din țara noastră a fost depistat la o tânără din Giurgiu, în urmă cu câteva zile. Un alt caz a fost confirmat și la un pacient sucevean.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 39 de ani care a revenit în Romania din Marea Britanie pe data de 5 ianuarie 2021.

Acesta este al patrulea caz confirmat oficial până acum în România.

Pacientul a dezvoltat o forma medie de coronavirus, fiind externat în stare bună. Spitalul Județean de Urgență Suceava a confirmat primul pacient infectat cu noua varianta de SARS-Cov-2, identificată inițial în Marea Britanie, sub denumirea B 1.1.7, caracterizata printr-o transmisibilitate crescuta.

Pacientul cu noua mutație de coronavirus a stat internat la spital între 11 și 22 ianuarie, când a solicitat să fie externat și să stea în izolare la domiciliu.

Când a devenit simptomatic se afla în carantină la domiciliu. A fost testat pozitiv pe 9 ianuarie 2021 în CPU Rădăuți, după care a fost internat în Spitalul Orășenesc Siret.

Pacientul a fost transferat la Spitalul Județean de Urgență Suceava datorită agravării stării generale (necesar de oxigen), unde a rămas internat între 11 și 22 ianuarie 2021.

Duminică, 24 ianuarie, el s-a prezentat din nou la unitatea medicală cu dureri abdominale fiind internat în sectorul COVID, la secția de Boli Infecțioase, unde se află și în prezent pentru investigații și tratament.

DSP Suceava a realizat ancheta epidemiologică în urma căreia au rezultat patru contacți direcți care se află în carantină, sub supraveghere.

Secvențierea probelor s-a făcut la Institutul Cantacuzino.

ȘTIRI