Elevii Colegiului „Vasile Lovinescu” au promovat bucătăria românească la un atelier gastronomic din FranțaSpecial

Elevii Colegiului „Vasile Lovinescu” au promovat bucătăria românească la un atelier gastronomic din Franța

       Accesări: 1154

Mâini dibace pentru momente de răsfăț culinar. Elevii Colegiului „Vasile Lovinescu” din Fălticeni au avut ocazia să demonstreze cât de gustoasă și diversă este bucătăria românească la un atelier gastronomic organizat în Franța. Tinerii Paula Acatrinei, Ana Profiriu, Flavia Camilariu, Marius Cora și Ioan Bogdan sunt cei care au reprezentat județul Suceava și țara natală la Turneul „Patru Regiuni pentru Europa”.

Este un eveniment ce are la bază întâlniri internaționale între tineri, pe teme diverse precum muzică, meșteșuguri populare, dansuri, artă, fotografie, pictură.

Ediția din acest an este găzduită de francezi, iar tema aleasă este gastronomia.

Proiectul, lansat în urmă cu 23 de ani, reunește anual zeci de tineri din patru regiuni partenere: Suceava (România), Mayenne (Franța), Schwaben (Germania) și Cernăuți (Ucraina).

Paula, Ana, Flavia, Marius și Ioan, elevi de la specializarea industrie alimentară, au devenit ambasadorii gastronomiei românești timp de patru zile.

Au fost zile în care ei și-au arătat priceperea și cunoștințele într-un domeniu unde gustul bun întâlnește bunul gust.

Îndrumați pe profesorul doctor inginer Monica Crețu, unul dintre cei mai valoroși profesori ai școlii fălticenene, elevii Colegiului „Vasile Lovinescu” au adus la Turneul „Patru Regiuni pentru Europa”, găzduită de Departamentul Mayenne (Franța), câteva dintre cele mai faimoase produse tradționale românești.

Atelierul de gastronomie s-a desfășurat între 18 și 21 august 2025, reunind tineri din cele patru regiuni partenere.

Nu vorbim despre un concurs, ci un despre un regal culinar care pune în valoare tot ceea ce este mai reprezentativ pentru gastronomi celor patru țări.

Echipele au fost mixte, formate din 5 tineri, un chef bucătar și profesori însoțitori.

În fiecare zi au fost propuse produse impuse, care trebuiau integrate în preparatele realizate.

Obiectivul era simplu: pregătirea unui număr de 30 de porții tip „degustare”, prezentate delegațiilor oficiale la finalul fiecărei zile.

În prima zi, echipele de tineri bucătari s-au familiarizat cu probele, activitățile și echipamentele din bucătărie.

În următoarea zi au avut de pregătit un aperitiv rece sau cald folosind păstrăv, paste, cereale și brânză proaspătă.

Organizatorii au decis ca în cea de-a treia zi să fie realizate un fel principal pe bază de proteine: carne de vită, ouă, cereale, morcovi, iar în a patra și ultima azi să pună în operă un desert creativ pe bază de brânză proaspătă de vacă, suc de mere, sfeclă întreagă și linte.

Tinerii românii s-au descurcat admirabil, reușind să impresioneze cu produsele lor care nu doar că au aveau un gust grozav, ci și arătău îmbietor.

Profesorul doctor inginer Monica Crețu Atelierul nu a însemnat doar gătit, ci și învățarea unui vocabular gastronomic internațional, lucrul într-o echipă internațională, descoperirea rețetelor tradiționale din cele patru regiuni și promovarea bucătăriei românești.

Paula Acatrinei, Ana Profiriu, Flavia Camilariu, Marius Cora și Ioan Bogdan sunt tineri care provin din mediul rural, mai exact din Bogdănești, Slatina, Horodniceni, Baia și Lămășeni, iar această experiență internațională le dă un impuls pozitiv pe viitor.

Ei au fost apreciați nu doar pentru creativitate, ci și pentru modul cum și-au atribuit sarcinile în munca de echipă, arătând că tinerii români știu să facă față provocărilor pline de aromă, gust și culoare.



Spalatorie covoare

ȘTIRI