Doliu în comuna Baia. Una dintre cele trei doamne centenare s-a stins din viață. Zenovia Săvoaia avea 101 aniRural

Doliu în comuna Baia. Una dintre cele trei doamne centenare s-a stins din viață. Zenovia Săvoaia avea 101 ani

       Accesări: 5786

Tristețe și lacrimi pentru o mamă. Comunitatea din satul Baia este în doliu, după ce Zenovia Săvoaia a trecut la cele veșnice. Avea 101 ani și se număra printre cele trei persoane centenare din această localitate rurală.

Ștafeta longevității este dusă mai departe de alte două doamne care sunt în al doilea secol de viață.

Zevonia Săvoaia se afla printre femeile model din comunitate.

Harnică, destoinică, loială principiilor morale, ea și-a întemeiat familia pe aceste valori nepieritoare care i-au adus fericire și mulțumire sufletească.

Viața i-a oferit momente unice, atunci când devenit mamă, apoi bunică și, mai târziu, străbunică.

Zevonia Săvoaia a avut parte de o bucurie pe care puțini o au în viață: aceea de a deveni stră-străbunică și de a ține în brațe a patra generație de urmași.

Nu mai puțin de 51 de descendenți formează familia ei cea mare: 7 copii, 24 de nepoți, 15 strănepoți și 6 stră-strănepoți.

Cumpătarea pare să fie secretul vieții longevive de care s-a bucurat doamna centenară din satul Baia.

Modestia, cinstea, credința, iubirea și demnitatea sunt alte ingrediente de viață bună pe care Zevonia Săvoaia și le-a presărat zi de zi.

Ea s-a născut pe 2 noiembrie 1921. N-a apucat să se bucure prea mult de adolescență, al doilea război mondial răpindu-i, ca multor tineri, ani prețioși care au fost marcați de greutăți și încercări.

La împlinirea vârstei de 100 de ani, Zevonia Săvoaia a primit cinstea și recunoștința cuvenită din partea comunității locale, primarul Maria Tomescu oferindu-i în semn de prețuire, „Diploma Omagială”, flori, un tort și nelipsitele gânduri bune. Bucuria aniversării celor 101 ani s-a petrecut sub aceleași auspicii.

Autoritățile locale au ținut să transmită un mesaj de condoleanțe familiei, amintind că „doamna Zenovia Săvoaia a fost un cetățean model, un exemplu pentru urmași și comunitate, un om bun, echilibrat și corect, demn de toată prețuirea celor din jur.”

ȘTIRI