Control la un agent economic din Boroaia. Polițiștii au confiscat peste 1.200 mc de lemn și au dat amenzi mariRural

Control la un agent economic din Boroaia. Polițiștii au confiscat peste 1.200 mc de lemn și au dat amenzi mari

       Accesări: 1187

Aurul verde este o sursă de venituri importante pentru cei cu activități în domeniul lemnului. Modul cum se desfășoară acestea sunt verificate de oamenii legii, prin acțiuni permanente care au loc sub numele „Scutul Pădurii”. Ultima „vizită” a fost întreprinsă la un agent economic din Boroaia, iar în sprijinul polițiștilor au venit și specialiști silvici din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, având sprijinul logistic și tehnic al lucrătorilor din cadrul Direcției Silvice Suceava.

Agenții au confiscat în urma verificărilor peste 1.200 metri cubi de material lemnos și au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furtul de arbori tăiați fără drept”.

Controlul de specialitate s-a desfășurat în perioada de 22.06 – 01.07.2022, în baza datelor și a informațiilor obținute, în baza datelor și a informațiilor obținute, polițiștii din cadrul Biroului Protecție Fond Forestier și Piscicol (Serviciul Ordine Publică al IPJ Suceava), în cooperare cu specialiști silvici, activitățile desfășurându-se la un agent economic ce are ca obiect de activitate exploatarea, debitarea și prelucrarea materialului lemnos.

Oamenii legii au constatat mai multe deficiențe privind punerea în aplicare a legislației specifice domeniului silvic, fiind aplicate cinci sancțiuni în valoare de 45.000 lei.

Polițiștii spun că s-au constatat deficiențe majore în ceea ce privește depozitarea și evidențierea în documentele specifice a materialului lemnos, aceștia dispunând confiscarea cantității totale de 1.253 mc în valoare de peste 485.000 de lei.

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

În cadrul aceleiași acțiuni au fost confiscate cantități diferite de material lemnos: 197,28 mc lemn buștean gater rășinoase în valoare de 115.211,52 lei; 53,69 mc cherestea rășinoase în valoare de 46.711 lei; 310,94 mc resturi lemn rășinoase în valoare de 13.805,07 lei; 171,97 mc resturi lemn rășinoase în valoare de 7990,68 lei; 517,97 mc lemn rotund rășinoase în valoare de 303.663 lei.

Oamenii legii au mai identificat o cantitate importantă de material lemnos și în afara depozitului autorizat.

Din acest motiv, ei au întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furtul de arbori tăiați fără drept”, pentru a se stabili proveniența materialului lemnos.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

ȘTIRI