Accesări: 992

Consiliul Local Fălticeni a aprobat tariful care va fi perceput pentru colectarea, transportul și descărcarea deșeurilor municipale, fracția umedă și uscată, la Depozitul conform de la Moara.

Noul tarif este influențat de introducerea contribuției pe economia circulară, în sumă de 80 de lei/tonă.

Începând cu 1 ianuarie 2020, a crescut contribuția către Fondul de mediu (conform prevederilor OUG 196/2005), la 80 de lei/tonă (de la 30 de lei/tonă în 2019).  

În urma hotărârii aprobate în ședința deliberativului local, miercuri, 30 ianuarie, fiecare fălticenean va achita lunar, operatorului serviciului de salubrizare, GOSCOM Fălticeni, o taxă de 15,90 lei.

Potrivit primarului Cătălin Coman, taxa pentru necolectarea selectivă, impusă de Guvernul României și Fondul de mediu, crește în acest an de la 30 la 80 de lei pe tonă, ceea ce înseamnă că se va plăti o penalizare de 80 de lei la fiecare tonă de deșeuri menajere care nu este colectată selectiv. Taxa este impusă la nivel național.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

“În 2017 și 2018 această taxă a fost zero lei, anul trecut a fost de 30 de lei, iar acum este de 80 de lei. Tot ceea ce nu colectăm selectiv ne costă foarte mult. Costurile colectării selective se văd în bănuții pe care îi plătim noi, populația, instituțiile publice, agenții economice, școlile. Poate fi un argument pentru mulți dintre noi să înțelegem importanța colectării selective, pentru că tot ceea ce este colectat selectiv nu costă, dimpotrivă, aduce beneficii!

Ceea ce nu este colectat selectiv înseamnă bani pe care îi dăm, o parte operatorului serviciului de salubrizare, o parte la Consiliul Județean prin operatorul depozitului de la Moara, iar o parte se duc la Fondul de mediu, la bugetul de stat. Trebuie să facem totul ca acei bani care pleacă de la noi să fie mai puțini, dar asta se va întâmpla doar dacă conștientizăm importanța colectării selective a deșeurilor.”, a declarat primarul Cătălin Coman.

ȘTIRI