Comuna Râșca primește fonduri de 24 de milioane de lei pentru înființarea rețelelor de gaz natural și de apă potabilăRural

Comuna Râșca primește fonduri de 24 de milioane de lei pentru înființarea rețelelor de gaz natural și de apă potabilă

       Accesări: 1348

Pași importanți pentru dezvoltare. Comuna Râșca începe să recupereze decalajul față de localitățile rurale care au atras investiții importante în ultimii ani. Autoritățile locale au reușit să încropească mai multe proiecte, iar roadele muncii încep să fie culese.

Sunt proiecte pornite de la zero, de actualul primar Ionuț Andreica, edil care s-a ambiționat să ridice standardul de viață în localitatea natală.

Două dintre acestea însumează fonduri în valoare de 24 de milioane lei, alocate pentru aducțiunea gazului metan și înființarea rețelei de apă potabilă.

Primarul Ionuț Andreica bifează un capitol important, după semnarea contractului de finanțare pentru înființarea rețelei de gaz natural pentru comuna Râșca.

Documentele au fost parafate vineri, 15 septembrie, la Suceava, în prezența Ministrului Dezvoltării.

Codrin Benta

Proiectul este finanțat cu 10 milioane de lei, fonduri care vor fi utilizate pentru construirea rețelei de gaz natural, ce prevede echipamente specifice și branșamente.

Edilul Ionuț Andreica susține că la viitoarea rețea vor fi racordate toate instituțiile, școli, grădinițe, dispensar, cămin cultural, primărie, dar și gospodării.

Suma aprobată de Ministerul Dezvoltării este insuficientă pentru dezvoltarea rețelei în toată comuna, însă un viitor proiect va asigura extinderea rețelei pentru acoperirea cererii actuale.

Pasul următor este începerea procedurilor de licitație pentru atribuirea firmei de distribuție și licitația pentru începerea lucrărilor pentru amenajarea rețelei.

Fondurile amintite vor fi utilizate pentru realizarea unei infrastructuri de 20 de kilometri de conducte, la care vor putea fi racordați 2.000 de locuitori ai comunei Râșca.

„Este un moment extrem de important pentru noi. Am reușit să semnăm contractul de finanțare pentru înființarea rețelei de gaz natural. Proiectul intră în linie dreaptă și sperăm să trecem cu bine de licitații.”, ne-a declarat primarul comunei Râșca. „Sperăm ca anul viitor să începem lucrările pentru acest proiect așteptat de comunitatea locală.”

Rețea de apă potabilă

Un alt proiect major, finanțat prin programul Anghel Saligny, este cel destinat înființării rețelei de apă potabilă.

La momentul de față este pregătită documentația pentru licitația lucrărilor. Contractul de finanțare, în valoare de 14 milioane de lei, a fost semnat în primăvara anului trecut.

La finalul lucrărilor, 40% din populația localității va putea beneficia de apă potabilă.

Ca și în cazul rețelei de gaz metan, pentru apa potabilă va fi realizat un nou proiect care să acopere un procent la fel de ridicat, astfel încât mare parte din populație să aibă acces la apă.

Ionuț Andreica a ținut să-i mulțumească șefului administrației județene, Gheorghe Flutur, pentru susținerea și implicarea în aprobarea finanțării celor două proiecte.

Anul 2024 va fi unul foarte dinamic pentru comuna Râșca, la fel ca și cel actual în care au fost demarate sau finalizate diverse proiecte pe linie de educație, cultură, ecologie și administrație.

Edilul comunei Râșca, aflat la primul mandat, și-a mediatizat mai puțin activitatea administrativă, preferând să fie un om al faptelor.

ȘTIRI