Comemorări la Fălticeni, Baia și Preutești. Depuneri de coroane și slujbe religioase oficiate de Ziua EroilorLocal

Comemorări la Fălticeni, Baia și Preutești. Depuneri de coroane și slujbe religioase oficiate de Ziua Eroilor

       Accesări: 2404

Zi comemorativă cu semnificație deosebită. Sărbătoarea Înălțării Domnului este, în ultimii ani, nu doar un eveniment religios, ci și unul comemorativ, închinat eroilor români care au luptat în cele două conflagrații mondiale și în Războiul de Independență. În localitățile din zona Fălticeni au fost organizate acțiuni prin care autoritățile au cinstit memoria înaintașilor.

Evenimentele au fost restrânse la câteva activități, date fiind restricțiile în vigoare.

Oficialitățile locale din Fălticeni, Baia și Preutești, alături de cadre militare și preoți, au desfășurat manifestări care exprimă recunoștință față de înaintași.

Fălticeni

Acțiunile comemorative de la Fălticeni au avut loc la grupul statuar „Altarul Eroilor” şi în Cimitirul Eroilor Grădini. Au fost depuse coroane de flori, după care au fost oficiate slujbe de pomenire.

Alma Clinic

La eveniment au participat edilul Cătălin Coman, viceprimarul Constantin Bulaicon, subprefectul Alexandru Rusu şi Petru Tănasă, secretarul general al judeţului.

Aleșii locali, reprezentanți ai formațiunilor politice locale cei și ai unităților școlare au depus coroane de flori.

Manifestările s-au desfășurat cu sprijinul Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi “Petru Rareş”, Poliţiei Municipale, Detaşamentului de Pompieri, Poliţiei Locale și Detaşamentului de Jandarmi.

Baia

Acțiunile organizate în prima capitală a Moldovei au fost marcate la monumentele ridicate eroilor din comună. Primarul Maria Tomescu și personalul din cadrul primăriei au depus coroane de flori și au ținut momente de reculegere în memoria înaintașilor căzuți pe câmpurile de luptă.

Au mai participat la manifestări consilieri locali, profesori și elevi, cât și alți localnici.

Primul popas a fost făcut la bustul învățătorului erou Nicolae Stoleru care și-a pierdut viața în bătălia din Munții Călimani, în primul război mondial.

Acțiunea a continuat la monumentul ridicat în curtea Biserica „Adormirii Maicii Domnului”. Preoții au oficiat o slujbă de pomenire, după care primarul Maria Tomescu a împărțit bunătăți celor mici.

Manifestarea s-a încheiat cu depunerea de coroane la troița Bisericii Albe.

„Astăzi, la praznicul Înălțării Domnului, i-am comemorat pe eroii români, dar mai ales pe cei din Baia care au luptat pentru țară și neam, pentru libertate și pace, în Războiul de Independență și în cele două conflagrații mondiale.”, a declarat Maria Tomescu. „Nu l-am uitat nici pe învățătorul erou Nicolae Stoleru, luminătorul satelor din nordul Moldovei. Lor le-am adus un gând pios, de recunoștință și lumină prin rugăciunile și slujbele oficiate la monumente și biserici. Veșnică să le fie odihna!”

Preutești

Gânduri de recunoștință, rugăciuni și flori pentru ostașii care și-au jertfit viața pentru întregirea neamului și pentru libertate. Comunitatea preuteșteană îi cinstește într-un mod aparte pe eroii fiecărui sat al localității, prin manifestări cu amplă participare.

Primarul Ion Vasiliu, alături de consilierii locali au organizat și anul acesta acțiuni care denotă prețuire și cinste înaintașilor.

După un vechi obicei românesc, primarul Ion Vasiliu a fost întâmpinat cu pâine și sare.

Membrii fanfarei din localitate au intonat Imnul Național și Imnul Eroilor, în timp ce cadrele MAI aflate în rezervă au purtat steagul tricolor.

Au mai participat profesori și elevi, veterani de război, alături de gospodari ai satelor, unii dintre aceștia fiind îmbrăcați în straie de sărbătoare.

De Ziua Înălțării la fiecare monument dedicat eroilor au fost oficiate slujbe de pomenire la monumente.

Primarul Ion Vasiliu a punctat în fiecare discurs jertfa și faptele de vitejie ale ostașilor români, pornite din dorința de reîntregire a țării.

Preoții au oficiat slujbe de pomenire și au nuanțat în cuvântul lor rolul jucat bisericii și al armatei în recâștigarea libertății și unității naționale.

ȘTIRI