Colegiul Național „Nicu Gane” va introduce „ținuta reprezentativă”. În ce constă noua uniformă pentru eleviEducație

Colegiul Național „Nicu Gane” va introduce „ținuta reprezentativă”. În ce constă noua uniformă pentru elevi

       Accesări: 7271

Uniforma școlară redevine obligatorie. Colegiul Național „Nicu Gane” va introduce ținuta pentru liceeni și gimnaziști începând cu primul modul al anului în curs. Aceasta este propusă într-o formulă nouă ca denumire și conținut.

Chiar dacă vestea nu va fi pe placul multor elevi, partea bună este că ei vor putea purta obiecte de îmbrăcăminte preferate de majoritatea copiilor și adolescenților.

Directorii colegiului, Codrin Bența și Luminița Corbu, au prezentat noua uniformă obligatorie sub denumirea de „ținută reprezentativă” în cadrul ședinței CRP (Consiliului Reprezentativ al Părinților) în cadrul căreia au fost prezentate subiecte de actualitate, dar și un bilanț al performanțelor elevilor și profesorilor din anul școlar precedent.

La ședința desfășurată joi, 21 septembrie, au fost prezenți reprezentanții Consiliul de Părinți din cadrul claselor de la gimnaziu, consilierul educativ al colegiului, diriginți și psihologul colegiului.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate argumentele în favoarea introducerii „ținutei reprezentative” care țin de identitate, prestigiu, dar și de eliminarea unor comportamente și atitudini neplăcute.

Membrii Consiliului Reprezentativ al Părinților au fost consultați în această privință, și și-au exprimat opiniile.

Conducerea Colegiului Național „Nicu Gane” este încrezătoare că are susținere din partea Comitetului de Părinți, dar și de la diriginți, astfel încât acest demers să fie implementat cât mai repede, cu succes și că va fi unul cât mai durabil.

Elevii vor purta tricou, hanorac și pantaloni

Ținuta obligatorie va consta într-un tricou, hanorac, ale căror culori vor fi stabilite după consultarea elevilor de către fiecare diriginte, și pantaloni. În ceea ce privește culorile, elevii vor putea alege între alb, albastru sau negru.

Prețul estimativ al unui tricou este de 40-50 lei, iar al unui hanoracul este de 70-80 lei.

Fiecare obiect vestimentar va fi personalizat cu numele și însemnele Colegiului Național „Nicu Gane”, dar și cu ecusoane pe care elevii le vor primi de la diriginți.

Termenul pentru finalizarea achiziției ținutelor va fi 27 octombrie.

Membrii Consiliului Reprezentativ al Părinților au votat în unanimitate introducerea „ținutei reprezentative” pentru elevi.

La baza acestei hotărâri s-a avut în vedere reducerea presiunii sociale și a discriminării legate de modul în care se îmbracă elevii, identificarea mai ușoară a elevilor colegiului în diferite circumstanțe, dezvoltarea sentimentului de apartenență cu școala și, nu în ultimul rând, reducerea cheltuielilor pentru părinți în comparație cu achiziționarea hainelor de zi cu zi pentru școală.

Decizia vine după mai bine de un deceniu în care elevii Colegiului Național „Nicu Gane” și-au putut alege singuri obiectele vestimentare pentru cursuri.

Argumente pro uniformă

  1. Crește reputația școlii. Copiii sunt mândri că poartă uniforma școlii, deoarece îi ajută să se conecteze cu școala lor – există un sentiment de apartenență.
  2. Ajută copiii să-și îmbunătățească abilitățile de viață si să devină încrezători.
  3. Părinții nu trebuie să-și facă griji pentru îmbrăcămintea copiilor în fiecare zi.
  4. Elevii realizează că toți sunt egali în școală.
  5. Reduce potențialul de agresiune/bullying. Fără uniforme școlare, potențialul copiilor de a se tachina și de a-și bate joc unii de alții este crescut. Oamenii folosesc hainele pentru a se exprima; copiii nu sunt diferiți în acest sens. În loc să construiască un sentiment de comunitate și egalitate cu o uniformă școlară, poate crea diviziuni între ei.
  6. Îndepărtează presiunea colegilor. Fără o uniformă, copiii pot dezvolta așteptări cu privire la ceea ce ar trebui să fie purtat pentru a se potrivi într-un anumit grup.
  7. Elevii se concentrează pe învățare. Uniformele reduc distragerea atenției. Purtând uniforme, elevii nu se vor mai simți nesiguri cu privire la felul în care arată, statutul lor social și nu vor mai avea o stimă de sine scăzută. Astfel ei își vor putea concentra energiile pe învățare și studiu.

ȘTIRI