Câteva sute de lebede s-au întors pe iazurile din FălticeniLocal

Câteva sute de lebede s-au întors pe iazurile din Fălticeni

       Accesări: 1782

Toamna începe sezonul migrației păsărilor. Deja câteva sute de lebede s-au întors pe iazurile din Fălticeni, care de mai bine de 20 de ani au devenit habitatul păsărilor acvatice pe timpul sezonului rece. Anul acesta au venit mai devreme, dar și în număr mult mai mare.

Aproximativ 300 de exemplare, păsări mature dar și pui aproape ajunși la maturitate, pot fi observate pe iazul Șomuz.

La malul apei s-au adunat zeci de exemplare. Păsările mature își curăță penajul, în timp ce puii, bat din aripi.

Pentru localnici, prezența acestor păsări, considerate nobile, stârnește de fiecare dată admirație. Grațioasele înaripate au reținut atenția mai multor trecători care nu au ratat ocazia de a le fotografia.

Lebedele vor ierna pe acumulările de apă ale Șomuzului, însă unele obișnuiesc să rămână și în lunile de primăvară și vară datorită resurselor abundente de hrană.

Mahanu Design

Trecătorii se opresc doar pentru câteva minute, le fotografiază, iar unii se întorc și le hrănesc.

Iazul lebedelor de vară

Exemplarele care au ajuns la Fălticeni sunt lebede de vară. Aceeași pasăre mai este cunoscută și sub denumirile de lebăda cucuiată sau lebăda mută, pentru că este mai puțin gălăgioasă decât alte specii înrudite.

Puii se diferențiază prin penajul maroniu și ciocul negru, în timp ce lebedele mature au penajul alb și ciocul portocaliu.

Împreună cu acestea conviețuiesc câteva sute de rațe sălbatice.

De aproape 20 de ani, generații după generații vin și iernează pe Șomuz. Explicația este simplă.

Atrasă de clima mai blândă, lebăda de vară (Cygnus olor) migrează din Scandinavia, Rusia, Germania și țările Baltice spre ținuturi din nordul României cu întinderi de ape, vegetație palustră și faună acvatică bogată.

Exemplarele din această specie au o medie de viață de 20 de ani, însă în captivitate pot trăi până la 30 – 40 de ani.

Un loc perfect pentru iernat

Specialiștii spun că lebedele se instalează pe Șomuz, pe timpul iernii, datorită mediului propice, asemănător cu habitatul unde lebedele trăiesc în restul anului.

Iazurile din Fălticeni le oferă tot ce au nevoie, alge de apă dulce, plancton vegetal și pești mici, pe perioada cât își refac forțele, până la primăvară când se vor întoarce în nordul Europei.

În iernile mai grele, exemplarele din Delta Dunării și lacul Razelm ajung să ierneze la Fălticeni.

Din martie începe perioada de împerechere, iar la începutul lunii aprilie lebedele încep să migreze din nou spre zonele nordice.

Hrana lebedelor

Vremea este blândă și caldă pentru această perioadă, iar hrana este din belșug. Mai greu va fi la iarnă, mai ales atunci când apa Șomuzului va îngheța.

Dacă exemplarele mature fac față mai ușor lipsurilor din perioada sezonului rece, puii sunt cei care necesită o alimentație bogată.

Lebedele pot fi hrănite cu boabe de porumb, grâu, semințe, plante, broaște, moluște și pești de mici dimensiuni. Specialiștii nu recomandă pâinea sau alte produse de panificație pentru hrana acestor păsări.

ȘTIRI