Trei canotori din zona Fălticeni și medicul fălticenean Vasile Oșean au fost premiați de Guvernul RomânieiSport

Trei canotori din zona Fălticeni și medicul fălticenean Vasile Oșean au fost premiați de Guvernul României

       Accesări: 587

Răsplătiți pentru performanțe deosebite. Sportivii români medaliați la Campionatele Europene de la München, în competițiile de canotaj, canoe, atletism, tenis de masă, dar și cei care au câștigat medalii europene la înot și sărituri în apă, juniorii de la haltere, judo, câștigătoarele de la Wimbledon și colectivele tehnice ale loturilor au fost premiați de prim-ministrul României Nicolae Ciucă. Ceremonia s-a desfășurat marți, 23 august, la Palatul Victoria, în prezența conducerii Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a președintelui Mihai Covaliu și a secretarului general George Boroi.

Premierul i-a felicitat pe sportivi pentru efortul depus și pentru bucuria oferită tuturor celor care le-au aplaudat victoriile.

Printre cei premiați se numără canotorii din comunele Baia, Rădășeni și Cornu Luncii.

Este vorba de Magdalena Rusu, medaliată cu aur și bronz, Ciprian Tudosă și Ionuț Prundeanu, ambii medaliați cu bronz.

Alături de aceștia au fost premiat și fălticeneanul Vasile Oșean, medicul coordonator al lotului național de canotaj.

Premierul le-a oferit celor premiați flori și medalii.

Nicolae Ciucă le-a transmis sportivilor că evenimentul de la Palatul Victoria este un semn de apreciere și considerație pentru ceea ce ei au făcut pentru țară. El i-a asigurat că în următoarea ședință de Guvern că va majora valoarea premiilor acordate, pentru performanța în sport, cu 50%.

Mesajul premierului Nicolae Ciucă

„Dragi sportivi, am ales să mă adresez dumneavoastră pentru a sublinia că prezența noastră aici vi se datorează, se datorează eforturilor pe care le-ați făcut, pasiunii și devotamentului cu care v-ați pregătit și, desigur, rezultatelor pe care le-ați obținut. După foarte mulți ani, prin rezultatele voastre ați reușit din nou să aduceți bucurie și emoție pentru toți românii, bucurie și emoție pentru că am văzut din nou drapelul ridicându-se la cel mai înalt nivel pe catarg.

Am ascultat cu toții, de acasă, imnul României de mai multe ori și, în felul acesta, recunoașterea pe care o meritați pe deplin cred că reprezintă felicitările pe care noi, astăzi, vi le adresăm în semn de apreciere și considerație pentru ceea ce ați făcut pentru țară.

Se spune că sportivii sunt cei mai buni ambasadori ai României. Așa este, datorită rezultatelor și nivelului vostru de ambiție, datorită eforturilor reușiți să duceți numele României, să duceți simbolurile României pe toate meridianele lumii. Pentru asta, în numele guvernului și în nume personal, vă mulțumesc și exprim încă o dată recunoștința și aprecierea. Știm foarte bine că v-ați pregătit în condiții nu tocmai normale.

În ultimii ani, criza pandemică a afectat și domeniul sportiv și, cu toate acestea, când probabil nimeni nu se mai aștepta să avem acest moment de satisfacție și de mândrie națională, voi ați reușit ca la competițiile la care ați participat să obțineți rezultate deosebite. Sigur, tonul l-a dat David Popovici în urmă cu o lună și jumătate, când a reușit, după 48 de ani, să obțină o performanță remarcabilă. Încă o dată, după 48 de ani.

De asemenea, am reușit, dacă nu mă înșel, după 20 de ani, să obținem și o medalie la atletism, pe aceeași arenă, în capitala Bavariei. Am reușit să obținem rezultate remarcabile la canoe. Domnul Chirilă a fost absolut remarcabil și, așa cum am spus când ne-am salutat, memoria lui Ivan Patzaichin și a rezultatelor obținute a fost pe deplin ridicată la nivelul de ambiție al canotorilor români, a lui Ivan Patzaichin, de cu mulți ani în urmă.

Sigur, sunt celelalte discipline sportive, canotaj, de exemplu, cu rezultate remarcabile, tenis de masă, haltere, tenis de câmp. Sunt discipline despre care, în ultima perioadă, aproape că nu se mai vorbea. Prin ceea ce ați reușit să obțineți la aceste competiții, sunt convins că veți trezi din nou interesul și dorința fiecăruia dintre pentru sport.

Sper ca fiecare român să poată să vă copieze modelul, nu neapărat în performanță, ci să facă sport, pentru că sportul ne ajută pe toți să fim mai sănătoși, ne ajută pe toți să putem să menținem un spirit de echipă și ne ajută pe fiecare dintre noi să respectăm atât reguli personale, cât și reguli de competiție.

Am avut întâlniri cu președintele Comitetului Olimpic și de fiecare dată am discutat problemele și neajunsurile legate de partea administrativă care să asigure pregătirea pentru competiții la cel mai înalt nivel. Sunt programe și angajamente la nivel guvernamental, la nivelul Comitetului Olimpic, astfel încât să putem să ridicăm nivelul infrastructurii sportive, atât la nivel de comitet, atât la nivel de federații, precum și la nivel de unități administrative.

Am văzut că sunt o serie întreagă de localități din țară unde se inaugurează stadioane noi și săli de sport noi. Am văzut, de asemenea, echipe și sportivi care, iată, au reușit să se pregătească și să atingă cel mai înalt nivel de performanță.

Bucuria din această vară aș vrea să o integrez cumva și cu ceea ce s-a întâmplat în competițiile pe care elevii noștri din mediul preuniversitar au depus eforturi, sigur în alt fel, intelectual, dar au reușit să obțină la rândul lor performanțe deosebite. Deci, am avut, pe de o parte, rezultatele olimpicilor noștri, care au concurat la nivel european și mondial și au obținut de asemenea, rezultate remarcabile.

Vă avem pe dumneavoastră aici, de față, care de asemenea ați participat la competiții de nivel european și mondial, care sau concretizat în rezultate absolut remarcabile.

Pentru toate acestea, în calitate de premier, nu pot decât să îmi asum în continuare decizia ca împreună cu guvernul să găsim cele mai bune modalități pentru a putea să sprijinim toate aceste eforturi pentru a crea cadrul necesar astfel încât tot ceea ce ține de responsabilitatea noastră, de responsabilitatea Comitetului Olimpic, să se concretizeze într-o infrastructură de pregătire mai bună și, nu în ultimul rând, să continuăm acest dialog și lucrul împreună, astfel încât Strategia națională pentru sport să poată să fie agreată și aprobată în cel mai scurt timp.

Şi pentru că rezultatele trebuie răsplătite, am avut o analiză la nivel guvernamental, am discutat împreună cu domnul secretar general, cu Ministerul Finanțelor și am luat decizia ca, în următoarea ședință de guvern – nu cea de mâine, pentru că timpul este foarte scurt- să majorăm premiile care vă sunt acordate prin HG 1447/2007, cu 50%, și este un gest cât se poate de firesc, în baza resurselor pe care le avem.

Sigur, încă o dată, am făcut un gest pentru a recompensa meritul lui David Popovici, după patruzeci și opt de ani. Am fi vrut să putem să facem același gest și să acordăm același premiu pentru toată lumea.
În momentul de față, bugetul atât ne permite și sper ca rezultatele și performanța dumneavoastră să ne inspire și pe noi și să performăm din punct de vedere administrativ, să putem să avem rezultate economice și financiare mai bune și să asigurăm o recunoaștere pe măsura eforturilor dumneavoastră. Mulțumindu-vă încă o dată tuturor, vă felicit și vă doresc succes în continuare! Știu cât de mult aveți de muncă, știu că urmează competiții noi.

Știu, de asemenea, că există un plan pentru toate aceste competiții. În baza dialogului pe care îl avem cu conducerea Comitetului Olimpic, cu conducerea ministerului și cu conducerea federațiilor, vom găsi modalitățile și căile cele mai bune pentru a putea să sprijinim sportul românesc. Vă mulțumesc, felicitări și mult succes în continuare!”

ȘTIRI