Blocaje și cozi kilometrice la Vama Siret. Personalul va fi suplimentat. Transporturile umanitare vor avea prioritate și vor fi însoțite până la frontieră cu antemergătorActualitate

Blocaje și cozi kilometrice la Vama Siret. Personalul va fi suplimentat. Transporturile umanitare vor avea prioritate și vor fi însoțite până la frontieră cu antemergător

       Accesări: 481

Probleme la frontiera cu Ucraina. Traficul auto din zona Vămii Siret este sufocat de numărul ridicat de vehicule de tonaj care vin și pleacă spre țara vecină. Se circulă tot mai greu, se formează blocaje, iar cozile de mașini se întind pe câțiva kilometri.

Decongestionarea traficului rutier este acum prioritară, iar Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava s-a întrunit joi, 19 mai, în şedinţă extraordinară pentru a lua câteva decizii în acest sens.

Prefectul Alexandru Moldovan a solicitat suplimentarea efectivelor din zona Punctului de trecere al Frontierei, personalul urmând să fie mobilizat în perioada imediat următoare. În acest sens, cu oameni mai mulți există premisa un grad de procesare mai ridicat prin Vama Siret.

Autoritățile au hotărât, de asemenea, că transporturile umanitare vor avea prioritate și vor fi însoțite din orașul Siret până la frontieră cu antemergător.

Pe parcursul întrunirii, participanții au expus situația la zi raportată la resursa umană existentă și la particularitățile funcționale ale PTF Siret.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Autoritățile au menționat și faptul că deși instituțiile cu atribuții directe în gestionarea traficului de mărfuri în zonă (Biroul Vamal Siret, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră, Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Rutieră Română, Inspectoratul de Carantină Fitosanitară Vamală Siret, structurile MAI) au mobilizat efective importante, de o parte și de alta a punctului de trecere a frontierei.

Cu toate acestea, inevitabilul s-a produs: s-au format cozi kilometrice de camioane kilometrilor, fapt ce a condus, la formarea anbuteiajelor rutiere, și pe de altă parte, dar și la îngreunarea tranzitului ajutoarelor umanitare către Ucraina.

CJSU Suceava a mai decis să se înainteze către DSU (Departamentul pentru Situații de Urgență) și IGSU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență) documentele justificative privind cheltuielile generate de asigurarea gestionării corespunzătoare a afluxului de persoane refugiate și cetățeni apatrizi, intrate în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, începând cu data de 24 februarie 2022.

Sumele au fost suportate din bugetele locale ale Primăriilor din Siret, Rădăuți, Suceava, respectiv de către Asociația Parcuri Industriale Bucovina SA, pentru organizarea Centrului Umanitar Logistic din orașul Salcea, în vederea analizei și decontării acestora.

ȘTIRI