Accesări: 250

Emoții pentru elevi, dar și pentru părinți. Absolvenții claselor a opta susțin Evaluarea Națională, examen care va stabili la ce licee și colegii vor studia în următorii patru ani. În municipiul Fălticeni sunt înscriși 300 de elevi.

Absolvenții provin de la cele patru școli și de la colegiile „Nicu Gane” și „Mihai Băcescu”, care au în componență și clase de la ciclul gimnazial.

Examenul începe marți, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Joi, 24 iunie, se va desfășura proba la Matematică. Proba la Limba și literatura maternă va avea loc vineri, 25 iunie.

Primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie, în intervalul orar 16:00 – 19:00, și 30 iunie, în intervalul orar 8:00 – 12:00. Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice.

Accesul candidaților, cu respectarea măsurilor de siguranță epidemiologică în vigoare, este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30.

Șase centre de examen în Fălticeni

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore) calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri, care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.

Se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen în acest scop. Candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop, nu sunt primiți în examen.

Fiecare centru de examen va dispune de echipamente și materiale de protecție.

Examenul se va desfășura în șase de centre de examen din Fălticeni, iar probele încep la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne. Anul acesta probele scrise ale Evaluării Naționale – 2021, candidații vor primi subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare dacă este cazul.

La nivel județean sunt trei centre de examinare, toate la unități de învățământ din municipiul Suceava.

Calcul mediei de admitere

În sălile de clasă în care se desfășoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidați o distanță de 1 metru unul față de celălalt, pe rânduri și între rânduri.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a, restul de 20% revenind mediei generale pe cei patru ani de gimnaziu. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Ministerul Educației pune la dispoziție o linie TELVERDE (0800 801 100) pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfășurarea Evaluării Naționale.

Numărul va fi disponibil în perioada 22 – 26 iunie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8:00 – 14:00.

ȘTIRI