Ziua referendumului local la Dolhasca și Liteni: 16.700 de alegători vor decide dacă renunță sau rămân la statul de orașActualitate

Ziua referendumului local la Dolhasca și Liteni: 16.700 de alegători vor decide dacă renunță sau rămân la statul de oraș

       Accesări: 601

Cetățenii din două localități sucevene sunt chemați astăzi la vot. 17 aprilie este ziua în care oamenii din Dolhasca și Liteni vor decide viitorul statut al localității de domiciliu. 16.700 de alegători sunt așteptați să-și exercite dreptul de vot la referendumul local care va stabili dacă se dorește revenirea la vechiul statut de comună sau păstrarea actualului statut de oraș.

Localitățile Dolhasca și Liteni au început demersurile privind organizarea referendumului din martie 2016, după lansarea de consultări publice în cadrul Unităților Administrativ Teritoriale și aprobarea unei hotărâri supuse votului consilierilor locali din cele două orașe.

Ziua de 17 aprilie ar putea intra în istoria administraţiei publice din România.

Locuitorii oraşelor Dolhasca şi Liteni vor fi chemaţi să se pronunţe dacă doresc ca localităţile lor să revină la statutul de comună sau să rămână în continuare orașe. În urmă cu 12 ani, locuitorii din Dolhasca și Liteni erau chemați la referendum pentru ca ei să decidă dacă trec de la rangul de comună la cel de oraș.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Actualul referendum se desfășoară după ce populația şi-au declarat nemulţumirea faţă de creşterea nivelului taxelor locale.

La urne sunt așteptați 7.900 de alegători din Liteni şi 8.800 de votanţi în Dolhasca. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7 dimineața și se vor închide la ora 23.

Pentru validarea referendumului consultativ este necesară o prezenţă de minim 30% din totalul persoanelor înscrise în listele electorale permanente,  iar două treimi din voturile exprimate să fie pentru una din opțiuni.

Rezultatul referendumului va fi comunicat săptămâna viitoare de Biroul Electoral Județean.

Referendum la Dolhasca

Autoritățile orașului Dolhasca au amenajat zece secţii de votare.  La urne sunt așteptați astăzi 8.800 alegători.

Pentru validarea referendumului la urne ar trebui să se prezinte 2.650 de alegători.

Inițial, primarul Maria Cojocaru cerea organizarea referendumului pe data de  24 aprilie, însă unii consilieri locali, printre care și viceprimarul Decebal Isachi, au cerut ca referendumul local să fie organizat odată cu cel de la Liteni, pe 17 aprilie.

În luna martie s-a organizat o consultare publică pe marginea inițierii proiectului de hotărâre privind trecerea localității de la rangul de oraş la cel de comună.

Referendum la Liteni

În localitatea Liteni sunt opt secții de votare. Pe liste figurează 7.900 de persoane cu drept de vot.

Pentru validarea referendumului consultativ este necesară o prezenţă de minim 30 la sută din totalul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, adică aproape 2.400 de electori.

Primarul Tomiță Onisii spune că atunci când s­-a votat în cadrul unui referendum trecerea la statutul de oraş, existau mai multe promisiuni privind dezvoltarea localităţii, care nu s-au concretizat. Mai mult decât atât, nemulţumirile populației au crescut după ce noul Cod fiscal a intrat în vigoare, care a introdus noi impozite, creşterea fiind, în medie, de 260 de lei de gospodărie.

Edilul din Liteni susține că locuitorii au părerile cetățenilor sunt împărţite în ceea ce privește trecerea la statutul de comună.

Liteni şi Dolhasca au devenit oraşe în anul 2004, alături de alte opt comune din județul Suceava.

ȘTIRI