Ziua Națională a Statelor Unite ale Americii.  America în alegeri. Ce trebuie să știm despre cel mai important scrutin din lumeSpecial

Ziua Națională a Statelor Unite ale Americii. America în alegeri. Ce trebuie să știm despre cel mai important scrutin din lume

       Accesări: 285

Americanii își vor alege în toamna acestui an Președintele. Cel mai probabil, lupta electorală din Iuna noiembrie se va da între republicanul Donald Trump și democrata Hillary Clinton. Alegerile prezidențiale din SUA sunt printre cele mai urmărite evenimente de pe mapamond, și nu numai pentru că America este în opinia multora cel mai puternic actor global. Scrutinul pentru Casa Albă este un adevărat spectacol atât din punct de vedere al evoluției actorilor principali cât și al strategiilor din spatele acestora.

Organizate la fiecare 4 ani, alegerile pentru viitorul lider de la Casa Albă au loc în prima zi de marți din luna noiembrie. Anul acesta se desfășoară al 58-lea scrutin prezidențial din 1792 încoace. Votul pentru președintele Statelor Unite este indirect, fiind guvernat de o serie de Iegi federale și statale.

Votul indirect presupune că cetățenii nu votează pentru președinte, ci pentru un colegiu de electori care, la rândul lor, vor vota pentru președinte și pentru vicepreședinte. Politicienii care vor să se instaleze la Casa Albă trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Astfel, un candidat la președinția SUA trebuie să fie născut pe tărâm american, să aibă cel puțin 35 de ani și să fie rezident al SUA de cel puțin 14 ani.

Complicatul proces electoral pentru alegerea viitorului președinte american a început în luna februarie. După o serie de alegeri primare, urmează Convenția națională republicană la Cleveland, Ohio, care va avea Ioc pe 18 iulie.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Presedintele SUA, democratul Barack Obama, și-a întețit tirurile critice la adresa candidatului republican pentru Casa Albă, Donald Trump, pe care îl consideră total nepregătit pentru o asemenea funcție. Mai mult, Obama a declarat că liderii lumii sunt “năuciți de posibila nominalizare a lui Trump considerată o schemă frauduloasă”.

Obama și-a exprimat susținerea pentru fostul său secretar de stat Hillary Clinton în cursa pentru obținerea investiturii democrate. Alegerile din America sunt privite, în general, cu un mare interes pe plan internațional. Cu atât mai mult în această perioadă de mari frământări geopolitice și în condițiile celor două mandate Obama, care au stârnit multe controverse din acest punct de vedere. Mai ales în zonele fierbinți, din Orientul Mijlociu până în zona Mării Chinei de Sud. Și, desigur, în Europa de Est. Pentru Israel și țările din Golf, perioada Obama a fost probabil cea mai tensionată în relația cu Washingtonul din ultimii zece ani.

Așa că mulți așteaptă acolo cu nerăbdare să se termine, în sfârșit, cel de-al doilea mandat al actualului președinte american. În Europa, lucrurile arată diferit, de la țară la țară, dar și aici Frontul Estic, care resimte acut amenințarea Kremlinului, speră că va avea parte de o abordare amricană mai fermă în materie de securitate.

Lupta politică se duce acum între cei doi candidați principali. Donald Trump, 69 de ani, un ”outsider” imprevizibil care nu a exercitat niciodată nici cel mai nesemnificativ mandat câștigat prin alegeri, a iritat o bună parte din electorat cu afirmațiile sale cu privire la femei, mexicani și musulmani.

Donald Trump va aduce la vot nemulțumiții și furioșii pe system care se dovedesc extrem de mulți și radicali, cu abordări dure și nu rareori controversate, motiv pentru care Trump – un miliardar al Wall Streetului și al pieței imobiliare americane, cu repetate falimente la activ, e perceput prin discursul său drept un om anti-sistem,cu luări de poziție dincolo de liniile roșii ale dezbaterii convenționale acceptabile în SUA.

Hillary Clinton, 68 de ani, extrem de experimentată și prudentă, are la rândul său dificultăți în a  câștiga încrederea alegătorilor care nu reușesc să o înțeleagă. Hillary Clinton, care aspiră să fie prima femeie presedintă a SUA, este în viața publică de peste 20 de ani: Prima Doamnă pe vremea când soțul ei era președinte [1993-2001], senatoare de New York [2001-2009], apoi secretar de stat [2009-2o13].

Donald Trump este celebru de ani de zile datorită averii sale, clădirilor sale zgârie-nori, celor două  divorțuri și pentru reality show-ul ”The Appretince ”, pe care l-a prezentat mai mult de 10 ani.

Societatea românească fălticeneană urmărește cu mare interes desfășurarea dezbaterilor în alegerile din noiembrie. O fi bine sau nu, am învățat deja câteva lucruri esențiale din alegerile din SUA de anul acesta. Am vazut cum Campania a degenerat în insulte și în știri cu titluri incendiare tip tabloid. Față de un candidat în alegeri însă, trebuie să rămânem loiali doar atunci când acesta o merită.

Am învățat că nu trebuie să te lași orbit de patriotism până într-acolo încât să uiți de principii și să nu mai deosebșsti binele de rău. Donald Trump, dar și alții, a demonstrat în mod clar că o persoană care suferă de paranoia înțelege foarte puțin din ceea ce se întâmplă în jurul lui.

Cine va fi președintele SUA – acestei enorme mașinării politice ? Astăzi candidatura lui Hillary Clinton se bucură de o susținere semnificativă în America. În ex-secretarul de stat au încredere circa 70% dintre americani. lntr-adevăr, în prezent, doamna Clinton este o figură remarcabilă în structura de vârf a democraților.

Fiecare partid își are giganții săi. Sunt dintre cei ce dețin experiența, voturile electoratului, în spatele cărora stau corporții industriale și bancare, cele mai bogate familii și complexe industrial-militare.

Declaratia recentă a președintelui Obama ne permite să concluzionăm că mașina politică a democraților în timpul apropiat va face totuși alegerea. Și, cel mai probabil, în favoarea doamnei Clinton

Virgiliu Lupu

Centrul Romano – American – Fălticeni

ȘTIRI