Ziua mondială de luptă anti SIDA prefațată la Suceava de o o dezbatere pe problematica HIV/SIDASănătate

Ziua mondială de luptă anti SIDA prefațată la Suceava de o o dezbatere pe problematica HIV/SIDA

       Accesări: 130

 

Asociaţia Red Ribbon Fălticeni implementează la nivelul judeţului Suceava Campania „InspiRED”, un proiect al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

Proiectul îşi propune, după cum a informat Dorina Vasile, președinta Asociaţiei Red Ribbon, să aducă în atenţia comunităţii problematica infecţiei cu HIV, faptul că persoanele cu HIV există, că ele au dreptul la o viaţă normală, invitând populaţia la informare, deschidere, acceptare şi toleranţă. Acţiunile au loc în contextul în care la 1 Decembrie se marchează la nivel mondial lupta cu virusul HIV şi susţinerea pentru cei care trăiesc cu HIV.

Activităţile campaniei în judeţ cuprind: o dezbatere cu participarea autorităţilor, organizaţii neguvernamentale, mass-media, alţi actori implicaţi cu tema „HIV/SIDA o problemă a comunităţii” (joi, 26 noiembrie 2015, ora 10.00, în sala de conferințe a DSP Suceava); o campanie de informare în şcolile din judeţ cu teme legate de prevenirea infecţiei cu HIV în rândul tinerilor; o campanie de informare stradală cu ajutorul unor pliante care vor fi distribuite populaţiei; grupuri de suport cu pacienţii seropozitivi din judeţ; alte acţiuni publice de conştientizare.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Un raport recent al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării arată că populaţia consideră că persoane seropozitive sunt categoria de persoane cele mai expuse riscului de discriminare în România (Percepții și atitudini privind discriminarea. Raport de cercetare realizat pentru Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, (august 2015)). Alt studiu derulat de către Conf. Univ. Dr. Florin Lazăr pe un eșantion de respondenți format exclusiv din pacienți diagnosticați cu infecţie HIV arată că 63,7 % dintre respondenți nu se simt în siguranță dacă mărturisesc faptul că sunt infectați, încercând să țină secretul cu orice preț, 48,1% se simt afectați de atitudinea celor din jur față de persoanele seropozitive, 29,2% au primit insulte și injurii, 24,2% au fost refuzați în cadrul serviciilor medicale.

În acest context, Campania „InspiRED” îndeamnă oamenii să fie informați cu privire la infecția cu HIV și modalitățile de transmitere, să aibă o atitudine responsabilă și deschisă față de persoanele infectate cu HIV, în care teama nu își mai găsește locul, să manifeste deschidere față de persoanele ce trăiesc cu HIV/SIDA atunci când  au ocazia să le întâlnească ori  să vorbească despre ele.

Conform datelor de la nivelul Compartimentului de Monitorizare al Infectiei HIV/SIDA de la nivelul INBI Matei Balş, în România trăiau la 30 iunie 2015 un număr de 13.277 persoane infectate cu HIV, iar în primele 6 luni ale anului s-au diagnosticat cu infecţie HIV un număr de 333 de persoane.

Alex Săvescu

ȘTIRI