Ziua Mondială a Educației la FălticeniEducație

Ziua Mondială a Educației la Fălticeni

       Accesări: 193

Educația – o necesitate universală

În zilele noastre, educația a început să capete în mod infailibil mai multe dimensiuni în centrul cărora sunt situate capacitățile intelectuale ale deplinei afirmări, dar și avansul dorinței de cunoaștere. Platon definea educația ca fiind arta de a forma bunele deprinderi, iar omul va reuși să trăiască în spiritul înțelepciunii și să se desăvârșească ca ființă etică doar prin educație. Educația a devenit un stil de viață imperios pentru armonia dintre oameni, pentru evoluție în genere…

Ziua de 5 octombrie, supranumită și ,,Ziua Mondială a Educației” n-a trecut neobservată la Catedra de Limba Franceză a Colegiului Național Nicu Gane din Fălticeni. Sub coordonarea doamnei profesor doctor Rădulescu Liliana, elevii claselor a X-a, a XI-a și a XII-a au demarat o serie de activități care propun un sistem non-ierarhic și non-competitiv în care elevul și profesorul se bazează doar pe comunicare și problematizare. Pentru elevii din clasa a X-a G, activitatea propriu-zisă a început cu o dezbatere intensă asupra unei afirmații celebre despre educație, « L’éducation, c’est la boussole de la vie ! »  în cadrul căreia elevii au avut ocazia să își susțină punctul de vedere cu privire la importanța educației în descoperirea sinelui, oferind totodată și exemple personale.

Nici elevii clasei a XI-a E nu au fost mai prejos, aceștia reușind să demonstreze că frumusețea limbii lui Voltaire își menține locul fruntaș chiar și într-o confruntare directă de idei asupra conceptului de educație văzut de această dată dintr-o altă perspectivă, din perspectiva lui Aristotel care afirma cândva că: « Les racines de l’éducation sont amères, mais ses fruits sont doux. » (,,Rădăcinile educației sunt amare, dar fructele îi sunt dulci.”). Cei mai privilegiați au fost eleveii clasei a XI-a D care au avut parte de o activitate în care au putut să îmbine creativitatea și afinitățile personale pentru literatura franceză și să redea prin intermediul desenelor o serie de aforisme ale marilor scriitori francezi.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Ultimii, dar nu cei din urmă, au fost elevii clasei a XII-a F care au avut ocazia de a consemna în scris această zi memorabilă printr-un concurs de eseuri la nivel de clasă în care fiecare elev a punctat prin argumente solide rolul educației în dezvoltarea armonioasă a oamenilor și a societății, precum și în consolidarea relațiilor interumane.

Educația ne face oameni. Educația este liantul dintre noi și viitorul nostru. Educația ne leagă de trecut prin prezent, oferindu-ne libertatea de a alege fără constrângeri. Educația este viața însăși.

Sofron Cătălina, clasa a XII-a F

Colegiul Național Nicu Gane

 

Ziua Mondială a Educației la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”

Ziua Mondială a Educației a fost marcată la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu„ din Fălticeni prin dezbateri, vizionări de filme, concursuri.

Toți elevii au fost implicați, alături de cadrele didactice. Activitățile au subliniat importanța accesului la educație, dar și rolul deosebit al unui Educator adevărat.

În partea a doua, copiii au prezentat un frumos program artistic, ne-a informat prof. Elena Pașcovici.

ȘTIRI