Ziua Independenței SUA și a libertățiiActualitate

Ziua Independenței SUA și a libertății

       Accesări: 402

4 iulie 2017, America își sărbătorește astăzi Ziua Națională, într-o perioadă de început a președinției lui Donald Trump. Poporul român și cel american au relații strânse de o perioadă lungă de timp. Statele Unite ale Americii și România împărtășesc angajamentul față de asigurarea democrației, o relație strategică de durată și dorința de a înfrunta provocări și amenințări comune. Această perioadă reflectă excelenta și crescânda cooperare dintre toate țările în eforturile de promovare a securității, a democrației, a piețelor libere și a schimburilor comerciale.

Parteneriatul strategic durabil și pe termen lung care sporește securitatea SUA și a României, a fost fundamentat și întărit prin vizita istorică a președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă în luna iunie a acetui an. Președintele Statelor Unite Donald Trump și-a exprimat aprecierea față de România și față de omologul  său român, Klaus Iohannis, în calitate de aliat al SUA. “Relațiile dintre tările noastre datează de peste un secol, dar astăzi reafirmăm și celebrăm în special parteneriatului nostru strategic, care a început acum mai bine de 20 de ani. Acest parteneriat acoperă multe dimensiuni, inclusiv legături militare, economice și culturale, iar astăzi întărim și mai mult aceste legături” , a arătat președintele american.

Donald Trump a mulțumit poporului român pentru întreaga sa contribuție la apărarea comună și la lupta împotriva amenințării diabolice a terorismului, pentru  înfrângerea Statului Islamic, fiind a patra țară ca număr de militari în Afganistan, unde 23 de români au plătit prețul suprem.

De asemenea președintele american l-a felicitat pe omologul său român privind angajamentul de anul acesta al României de a-și crește cheltuielile pentru apărare de la 1,4% din PIB la 2% din PIB.

Adresându-se din nou lui Iohannis, Trump a continuat: “Domnule președinte, doresc să vă aplaud curajul și eforturile dumneavoastră de a lupta împotriva corupției și de a apăra statul de drept. Această muncă este necesară pentru a crea un mediu în care să poată înflori schimburile economice și comerțul, în care cetățenii să poată prospera. Sunt nerăbdător să colaborez cu dumneavoastră pentru a aprofunda legăturile dintre țările noastre. Sunteți un aliat adevărat, o țară minunată și avem o relație excelentă.”

În SUA președintele Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei sale a primit distincția Light Unto the Nations în cadrul Forumului Global American Jewish Committee pentru activitatea de promovare a memoriei Holocaustului în România.

Vizita istorică în SUA a președintelui Iohannis a reprezentat un mare succes pe toate fronturile. În discursurile sale a arătat că România reprezintă astăzi o democrație solidă, o Românie care este alături de trupele americane în Afganistan și Irak, iar parteneriatul strategic trebuie să devină din ce în ce mai puternic, inclusiv în regiunea Mării Negre.

În conferința susținută împreună cu președintele României, liderul american a declarat: “Angajez Statele Unite și le-am angajat deja, dar le angajez față de articolul 5, și cu siguranță suntem acolo pentru a apăra, și vreau ca oamenii să se asigure că avem o forță foarte puternică pentru a stăvili orice agresiune împotriva țărilor prietene.“

Concetățeanul nostru, profesorul universitar dr. Eliot Sorel care trăiește și activează în Statele Unite, cetățean de onoare al municipiului Fălticeni, a fost prezent efectiv la întâlnirea celor doi președinți și ne-a trimis de la Washington pertinentele sale aprecieri:”Vizita foarte fructuoasă cât și impresionanta conferință de presă susținută de Klaus Werner Iohannis împreună cu președintele Statelor Unite (vineri, 9 iunie 2017) constituie un moment memorabil și fără precedent în istoria relațiilor româno-americane. Demnitatea, precizia, claritatea și pragmatismul cu care Domnul Președinte Iohannis a subliniat în mod cert importanța relațiilor dintre Uniunea Europeană, România, SUA și  NATO a constituit o plăcere și o mândrie deosebită pentru noi toți. Această vizită semnifică rolul ascendent al României nu numai în contextul alianței Euro-Atlantice, al NATO-ului, al dezvoltării economice și al securității Europei. Fie ca această vizită istorică să fie catalitică către un debut pozitiv, puternic și consecvent în toate domeniile relevante economice, strategice, ale bunăstării și ale păcii.“

Concluzionând  cele prezentate în articolul de față, putem afirma cu certitudine că ambii președinți s-au completat excelent, întărind ideea că apartenența la NATO înseamnă nu doar beneficii ci și obligații.

Noi, fălticenenii, suntem alături de poporul prieten american la această importantă și măreață sărbătoare în speranța unui viitor mai bun, mai sigur și mai prosper.

 

Virgil Lupu

Centrul Româno – American de Cultură și Informație – Fălticeni

ȘTIRI