Ziua Europeană Împotriva Traficului de Persoane la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu„ FălticeniEducație

Ziua Europeană Împotriva Traficului de Persoane la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu„ Fălticeni

       Accesări: 154

Ca și în ceilalți ani, elevii, părinții și cadrele didactice de la Școala Gimnazială “Mihail Sadoveanu” au organizat diferite activități menite să marcheze Ziua Europeană Împotriva Traficului de Persoane (18 octombrie) și să atragă atenția asupra pericolelor care „stau la pândă„ și pe care trebuie să le prevenim, ne-a informat consilierul educativ, prof. Filip Elena-Gabriela

Activitățile au fost realizate în cadrul Săptămânii prevenirii traficului de persoane (15-19 octombrie), în parteneriat cu Rețeaua de Suport și Prevenire a Traficului de Persoane în Județul Suceava Antitrafic Net Suceava, Biblioteca școlii, Asociația de Părinți din școală și Cabinetul de Asistență Psihopedagogică.

Cadrele didactice implicate au participat mai întâi la un curs online (instruire pe tema Săptămânii), apoi au trecut la treabă.

La clasa a IV-a C (prof. Gherman Roxana), elevii au vizionat filmul ”Exploatarea prin muncă”, au discutat despre acesta, au realizat desene și postere pentru expoziție.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Elevii clasei a IV-a B (prof. Țugui Magdalena) au dezbătut tema „Banul muncit, nu cerșit„ și au scos în evidență cât de vulnerabili pot fi copiii trimiși la cerșit, exploatați și influențați negativ de adulții-traficanți. Desenele și posterele copiilor sunt grăitoare.

La clasa a V-a B, sub îndrumarea consilierului școlar, prof. psihopedagog Anechiforesei Lăcrămioara, elevii s-au familiarizat cu termenii (exploatare, trafic de persoane, victimă) și au făcut o listă cu pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru a nu cădea în capcana vreunui traficant.

Elevii clasei a VI-a A (prof. Axinia Maria) au creat un slogan propriu („Respectă demnitatea umană, libertatea este dreptul fiecărui om”). După vizionarea filmului documentar ,,Cunoaște-ți drepturile, respectă-ți obligațiile”, ei au discutat despre pericolul exploatării prin muncă, despre naivitatea unor tineri și despre cum îi putem ajuta pe cei influențabili.

La clasa a VII-a A (prof. Grigorescu Georgeta) a fost organizat un focus grup axat pe analize, diseminări și discuții pe tema riscului de victimizare pe linia traficului de minori. S-au explicat termenii ,,victimă”, ,,trafic de persoane”, exploatarea unei persoane”, ,,traficant de carne vie”.

Pentru conștientizarea pericolului generat de formele variate ale traficului de persoane, a fost proiectat filmul ,,Speranțe la vânzare” , identificându-se modalități de prevenire și soluții de combatere a traficului de persoane.

Feedback-ul activităților s-a făcut prin realizarea mai multor postere, desene, referate și afișe pe tema traficului de persoane și luptei pentru respectarea libertății fiecărei ființe umane. Sloganul clasei a fost „ Luptăm împreună, pentru ca fiecare om să fie liber”.

ȘTIRI