Ziua Europeană a Limbilor 2016 la FălticeniEducație

Ziua Europeană a Limbilor 2016 la Fălticeni

       Accesări: 600

colegiul-nicu-ganeZiua barierelor deschise între limbi

Aparent o zi obişnuită de luni, un început de săptămână, începutul unei noi provocări pentru elevii Colegiului Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni.

Într-o lume a schimbărilor şi a numeroaselor posibilităţi de a trece graniţele ţării, limbile străine constituie un punct forte. Nu e uşor deloc, pentru că tărâmul limbilor străine este unul destul de dificil de parcurs dacă nu ai motivaţie şi scânteia de talent, însă fără îndoială nu izbuteşti fără un profesor îndrumător care să-ţi stârnească interes.  Limba franceză este una dintre cele mai vorbite limbi ale Globului şi de departe una dintre cele mai învăţate şi iubite limbi.

Iar filologia, ca ştiinţă a literelor, oferă oportunitatea de a păşi sfios pe calea lor.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Îndrumaţi de doamna profesor doctor Rădulescu Liliana, elevii clasei a XI-a E au acceptat provocarea de a marca ziua de 26  într-un mod inedit. Aceştia, organizaţi pe grupe, au răsfoit cărţile de literatură franceză şi au ales poemul pe care l-au găsit cel mai interesant, urmând mai apoi să descifreze taina versurilor, printr-o traducere în limba română.

Poetul ales a fost Jacques Prévert, al cărui joc de cuvinte şi simplitate acordă tocmai nota de adâncime a operei, reuşind să transmită cele mai nedesluşite sentimente. Tandreţea, fericirea şi norocul, dar și cruzimea sunt doar câteva dintre cuvintele pe care elevii le-au regăsit în operele sale pline de candoare. Elevii au lucrat pe grupe, iar produsul final a fost o planşă pe care se regăsesc textele în original şi traducerea acestora, alături de un desen sugestiv. Pentru elevi a fost o adevărată plăcere să lucreze,    îmbogăţindu-şi astfel vocabularul şi cultura privind limba şi literatura franceză, spunând că nici la anul nu vor uita să marcheze în calendar ziua de 26 septembrie, ziua în care soarele tomnatic  nu le umbreşte dragostea pentru limba franceză.

Șoldănescu Iuliana, clasa a XII-a F

Colegiul Național „Nicu Gane”

 

Ziua Europeană a Limbilor este un eveniment organizat anual la data de 26 septembrie, pentru a sărbători diversitatea lingvistică a unui continent care numără peste 200 de limbi europene, printre care cele 24 de limbi oficiale ale UE, aproximativ 60 de limbi regionale și minoritare, dar și multe alte limbi vorbite de persoane provenind din alte regiuni ale lumii.

Elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu„ și Școala Gimnazială „Al. I. Cuza„ din Fălticeni au organizat activități diverse, dintre care amintim: dezbateri, concursul „Limbile vorbite în Europa”; audiții muzicale în diferite limbi; concurs de desene ale elevilor și expoziție; expoziție de costume tradiționale din mai multe țări.

De buna desfășurare a activităților s-au ocupat profesorii de limbi moderne (Pașcovici Elena, Crăciun Cristina, Ghenghea Elena, Simion Ovidiu, Nisioi Brîndușa, Ciornei Alina), profesorii de limba română (Stoleriu Cristina, Iftimoaia Cătălin, Păduraru Simona, Crăciun Dana), precum și profesorii de educație plastică (Axinia Maria, Cepoi Oana).

ȘTIRI