Ziua Americii și simbolurile americaneDiverse

Ziua Americii și simbolurile americane

În ziua de 4 iulie, pe tot cuprinsul celor 50 de state unite, și  oriunde s-ar afla în lume, americanii  sărbătoresc Ziua Independenței, prin focuri de artificii, parade, jocuri de baseball și reuniuni de familie cu barbeque, pop-corn, multă bere și coca-cola.

Peste 320 de milioane de americani sărbătoresc Ziua Națională cu mare fast. Este o zi de sărbătoare în familie punându-se mult accentul pe libertatea politică ca tradiție americană.

Ziua Independenței este o sărbătoare națională pentru celebrarea aspectelor  pozitive ale Statelor Unite. Oamenii afișează steagul american în  preajma  caselor și a clădirilor importante, jocurile de artificii sunt adesea însoțite  de  muzică patriotică, iar  la  Casa  Albă Președintele și Prima Doamnă invită eroii  militari, împreună cu familiile lor, la un eveniment special dedicat acestei zile.

Peste tot, oamenii din Statele Unite își exprimă recunoștința pentru libertatea și  drepturile pentru care a luptat prima generație a multora din americanii de astăzi.

În 2018, America are două motive de a sărbători. Se împlinesc 242 de ani de la  Declarația de Independență și 132 de ani de când Statuia Libertății cu torța sa    luminează lumea de peste ocean.

Statuia   se  află  pe mica insulă Liberty din portul orașului New York, la mică  distanță de altă insulă – Elllis – punctul de sosire a multor milioane de oameni   în Statele Unite și este un simbol de bun venit pentru toată lumea, americani,  vizitatori și emigranți.

Miss Liberty, oferită americanilor de poporul francez, la 4  iulie  1884, a fost   inaugurată la 28 octombrie 1886, iar   președintele de atunci, Grover Cleveland,  a acceptat statuia în numele poporului american rostind cuvintele: “Nu vom uita  niciodată că libertatea și-a făcut casă aici și nu vom neglija altarul său.”

În 1924, Statuia Libertății a fost decretată monument național, iar în 1984 parte  a Patrimoniului Umanității, listat de UNESCO pentru declarația de libertate, pace, drepturi ale omului și democrația pe care o face această capodoperă a spiritului uman.

Un alt simbol american este Drapelul  SUA, care își are originea într-o rezoluție  a Comitetului de Marină în cadrul celui de-al doilea Congres Continental de la  Philadelphia, adoptată la 14 iunie 1777.

Drapelul este compus din 13 benzi orizontale roșii și albe, iar într-un dreptunghi albastru închis sunt figurate 50 de pentagoane stelate care semnifică cele 50 de  state americane.

Un mare simbol american îl reprezintă Imnul Național al SUA, “The Star – Spangled Banner”, a cărui melodie și versuri îi aparțin lui Francis Scott Key, un  avocat originar din Georgetown, imnul fiind compus la cererea președintelui W. Wilson și intonat prima dată de o fanfară militară în anl 1916, declarat imn  național al SUA printr-un act la Congresul american din 3 martie 1931.

În sfârșit, Casa Albă, situată la numărul 1600, bulevardul Pensylvania, Washington DC, reședința oficială și Biroul Oval, principalul loc de muncă al  președinților, sunt asociate de americani ca simbol al Președinției în sine.

Casa Albă este o construcție uriașă, cu 132 de încăperi, 6 etaje, 8 scări, 3 ascensoare, 35 de  băi, 11dormitoare,  43 de birouri,  28 de șemineuri, 147 de  ferestre, 412 uși, 3 bucătării și 37 de cămări. Dispune de un teren de tenis, o  pistă de bowling, o sală de cinema și o piscină.

Revenind la serbarea de astăzi a Zilei Independenței, subliniem că americanii sunt principalii aliați ai României pe plan extern.

Parteneriatul strategic pe care România îl are cu SUA, reprezintă punctul de  referință al politicii externe de pace și securitate a țării noastre.

Fălticenenii sunt alături de poporul american la această măreață sărbătoare  omagială oferindu-le urarea: “La mulți ani, America!”

Virgiliu  Lupu

Centrul Româno – American de Cultură și Informație – Fălticeni

Facebook Comments

ȘTIRI