Zi de hram la Mănăstirea de maici Cămârzani și slujbă arhierească oficiată de Î.P.S. Pimen SuceveanulReligie

Zi de hram la Mănăstirea de maici Cămârzani și slujbă arhierească oficiată de Î.P.S. Pimen Suceveanul

       Accesări: 1690

Sâmbătă a fost zi de mare sărbătoare. Praznicul Nașterii Maicii Domnului este un prilej de bucurie pentru obștea Mănăstirii Cămârzani care și-a serbat ocrotitoarea la sfârșitul săptămânii trecute. Paşii sutelor de pelerini s-au oprit pentru închinare şi rugăciune în lăcașul așezământului monahal, unul dintre cele mai frumoase din nordul Moldovei.

Slujba s-a desfășurat în micul paraclis de vară amplasat între biserică și corpul de chilii.

Ziua de hram a fost binecuvântată de prezența Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, Î.P.S. Pimen, care a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Curtea mănăstirii a fost plină de credincioși,  săteni din comuna Vadu Moldovei, ori din localități învecinate sau mai îndepărtate care au venit să-și umple sufletul de pace și liniște cerească.

Răspunsurile la Liturghie au fost date de glasurile îngerești ale maicilor din corul mănăstirii.

La finalul slujbei, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a ținut un cuvânt de învățătură prin care a subliniat rolul nașterii de prunci, ca binecuvântare pentru familie, societate și biserică. Arhiereul le-a vorbit celor prezenți despre virtuți, răbdare și credință ca factori cheie pentru mântuire.

Î.P.S. Pimen a pus un accent deosebit pe tema familiei tradiționale, amintind de referendumul din luna octombrie care se va desfășura în țara noastră.

După omilie, copiii au primit Sfânta Împărtășanie în biserica nouă, după care oaspeții au fost invitați la obișnuita agapă frățească.

Mănăstirea Cămârzani are un istoric ce începe la anul 1863 când boierul Emanoil Morțun construiește o biserică de mir pe moșia sa din satul cu același nume. Soarta lăcașului s-a schimbat în 1947, moșia boierească fiind expropiată, iar terenurile împărțite veteranilor din cel de-al doilea război mondial.

Biserica de mir intră sub jurisdicția bisericii din Ciumulești, pentru ca mai apoi să devină schit de călugări. Acesta și-a încetat existența printr-un decret din 1959, lăcașul devenind din nou biserică de mir.

După mai bine de 30 de ani, vechiul schit se redeschide ca mănăstire de maici, după eforturile depuse de P.S. Gherasim Putneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Pe 22 decembrie 1992 are loc sfințirea întregului complex mănăstiresc unde, astăzi, viețuiesc 120 de monahii.

Biserica nouă, ce are hramul Naşterii Maicii Domnului, este construită cu ajutorul enoriaşilor, al rudelor obştii, și al maicilor care au înfrumuseţat nu doar lăcașul cu o catapeteasma poleită cu aur, ornată cu picturi și sculpturi realizate în atelierele proprii, ci întregul așezământ care lasă oricărui trecător sentimentul că au pășit într-un colț de rai.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI