Zi de hram în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din FălticeniActualitate

Zi de hram în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Fălticeni

       Accesări: 664

adormirea _maicii_domnului_22Fălticenenii prăznuiesc astăzi Adormirea Maicii Domnului, cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria. În popor, sărbătoarea de astăzi este numită şi Uspenia sau Sfânta Maria Mare. Sărbătoarea a fost precedată de două săptămâni de post.

În seara zilei de vineri, în bisericile din Fălticeni s-a săvârşit Vecernia cu Litie şi Privegherea, urmată de cântarea Pohodul Maicii Domnului.

Pe 15 august îşi cinsteşte hramul şi Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, considerată prima catedrală a Fălticeiului. Cântarea Prohodului s-a auzit seara trecută şi aici. Prin tradiție, preoţii urmați de numeroşi credincioşi înconjoară biserica cu Icoana Adormirii Maicii Domnului.

Sfânta Liturghie de astăzi este oficiată de preoţii Adrian Bădăţanu (preot paroh), Doru Brădăţanu, şi alţi şapte preoţi din Protopopiatul Fălticeni care au fost invitaţi la acest eveniment. Răspunsurile liturgice sunt date de cei 20 de membri ai corului bisericii, condus de profesoara Angela Focşa.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

adormirea _maicii_domnului_11După liturghie va fi oficiat un parastas pentru ctitorii bisericii şi preoţii care au slujit în acest sfânt lăcaş, moment urmat de o agapă. Preotul paroh Adrian Brădăţanu a declarat pentru Cronica de Fălticeni că parohia s-a pregătit, potrivit tradiţiei, pentru a invita la masă peste 200 de persoane. De masa de hram se vor bucura şi nouă văduve care vor primi pachete cu alimente din partea Parohiei „Adormirea Maicii Domnului”.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” are o existenţă de peste 190 de ani. Ctitorul bisericii a fost spătarul Mihai Gane. Zidirea sfântului lăcaş a început în anul 1824. Iniţial biserica a avut o altă arhitectură, cu turnuri şi fără pridvorul de astăzi. În anul 1883 a fost înălţat turnul clopotniţei cu 4 metri şi a fost instalat un horologiu pe patru feţe, cumpărat de la Viena.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este zi de hram şi pentru alte biserici din zona Fălticeni: la Liteni, Baia, Boroaia, Dolheşti, Drăguşeni, Mălini, Preuteşti, Lămăşeni, Vadu Moldovei şi Vultureşti.

Alex S.

ȘTIRI