Zeci de saci de gunoaie au fost strânși de câțiva voluntari fălticeneni de pe malurile iazului ȘomuzActualitate

Zeci de saci de gunoaie au fost strânși de câțiva voluntari fălticeneni de pe malurile iazului Șomuz

       Accesări: 324

Mizeria este la ea acasă. Aceasta este concluzia voluntarilor din Fălticeni care au ales să muncească în timpul liber, în folosul mediului înconjurător năpădit de gunoaie. Apelul lansat de Asociația Ghizilor din Bucovina s-a materializat sâmbătă printr-o acțiune de curățenie generală pe malurile iazului Șomuz, din zona Nada Florilor.

Doar câțiva părinți, tineri și copii au fost prezenți la activitatea de ecologizare.

Plini de energie și ajutați de vremea frumoasă, voluntarii au adunat sute de resturi aruncate la întâmplare la marginea apei. În doar trei ore au fost umpluți 50 de saci de resturi și materiale reciclabile.

Malurile apei au ajuns adevărate gropi de gunoi.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Lângă apa Șomuzului se găsește aproape orice, de la anvelope, la sticle, papuci și materiale plastice. Predomină ambalajele de la produsele de larg consum, dozele metalice și omniprezentele PET-uri.

Odată cu această activitate, voluntarii au făcut și colectare selectivă.

Curățenia de primăvară nu s-a încheiat, asta pentru că cei implicați în campanie au reușit să elibereze de gunoaie doar un sfert din suprafața propusă.

Membrii Asociației Ghizilor din Bucovina vor ca spațiile verzi de la malul iazului să fie curățate în întregime și îi îndeamnă pe fălticeneni să participe la următoarele acțiuni de ecologizare.

Acțiunea a fost sprijinită de Primăria municipiului Fălticeni. Campaniile de ecologizare vor continua până când toate resturile vor ajunge în saci menajeri.

Trebuie reamintit faptul că prin Hotărâre de Guven iazurile din Fălticeni au devenit, din octombrie 2007, arii protejate de interes național.

Aici cuibăresc specii de păsări protejate în spaţiul comunitar precum stârcul pitic, buhaiul de baltă şi eretele de stuf (până la cinci perechi). În timpul migraţiei de primăvară şi toamnă zeci de mii de păsări găsesc condiţii de hrană şi odihnă pe lacurile Fălticeni.

Alte două specii pentru conservare care pot fi văzute pe apele Șomuzului sunt raţa roşie şi ferestraşul mic.

Printre păsările cu prezenţă numeroasă pe luciul de apă al lacurilor din sit sunt cormoranul mare, lebăda de vară, gârliţa mare, raţa moţată, raţa cârâitoare şi lişiţa.

În rândul păsărilor rare care ajung pe iazurile din Fălticeni sunt migratori precum cufundarul polar.

Situl conservă populaţiile unui număr de 19 specii de zburătoare protejate în spaţiul comunitar.

ȘTIRI