Zeci de mascați au venit să joace la BaiaRural

Zeci de mascați au venit să joace la Baia

       Accesări: 615

Obiceiurile de iarnă se păstrează cu sfințenie în satele Moldovei. La Baia există un festival dedicat urșilor, caprelor, irozilor, căiuților și haiducilor, personaje care vin la sfârșit de an să-i ure pe consăteni și să joace în centrul localității. Manifestarea ”Primiți Mascații?”, ce s-a desfășurat cu cinci zile înaintea Anului Nou, i-a reunit pe toți pe platoul din fața Primăriei.

Zeci de mascați, organizați în trupe mai mici sau mai mari, au jucat pe scenă în fața unui public iubitor de tradiții străbune.

Copii, tineri sau oameni în toată firea au îmbrăcat costumațiile și au ținut să fie prezenți la finalul anului 2016, ediția fiind organizată de autoritățile locale.

”Facem tot posibilul ca aceste obieciuri vechi să fie păstrate și astăzi. Promovăm tradițiile pentru generațiile actuale și ne aducem aminte cu plăcere de vremurile când noi eram cei care uram și băteam la porțile vecinilor.”, ne-a declarat primarul Maria Tomescu. ”Festivalul și proiectul ”Primiți Mascații” are toată susținerea noastră și pot să spun de pe acum că va continua și anul viitor. Le mulțumesc tuturor celor care au participat și ne-au arătat că tradițiile sunt vii. Îi așteptăm cu drag și la anul.”

Regalul urăturilor de Anul Nou s-a desfășurat timp de două ore. Vocile conducătorilor de trupe au răsunat alături de tobe, clopoței, buhai și tălăngi.

Mascații au primit în dar de la primărița Tomescu, mere și colaci, iar cei mici pachete cu dulciuri. Publicul, format din localnici, i-a răsplătit cu aplauze.

Evenimentul s-a desfășurat timp de două ore, momentul culminant fiind susținut de cu o suită de șase reprezentanții transpuse prin hore sau șezători.

Pentru că iubesc tradiția, mascații s-au întors cu același apetit pentru urătură și în număr la fel de mare și pe 31 decembrie.

ȘTIRI