Vreme caniculară la începutul lunii iulie. DSP Suceava solicită spitalelor să asigure stocurile de medicamente de urgențăSănătate

Vreme caniculară la începutul lunii iulie. DSP Suceava solicită spitalelor să asigure stocurile de medicamente de urgență

       Accesări: 969

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteorologică privind creșterea disconfortului termic și manifestarea caniculei la începutul acestei săptămâni.

Pe parcursul zilei de luni, 1 iulie, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a țării, local caniculară după-amiază în Moldova, în zonele de câmpie din Crișana, Banat, Oltenia și Muntenia, în sud-vestul și centrul Transilvaniei și în partea continentală a Dobrogei.

Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 34 și 37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Marți, 2 iulie, vremea va fi caniculară și disconfortul termic accentuat în cea mai mare parte a țării, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar în zonele de câmpie și podiș se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35…37 de grade.  

Având în vedere avertizările meteorologice ale ANM, Direcția de Sănătate Publică Suceava a anunțat că a transmis în teritoriu o serie de recomandări către populație privind efectele caniculei și a măsurilor pe care trebuie să le ia pentru protejarea stării de sănătate.

Fălticenenii sunt sfătuiți să evite expunerea prelungită la soare între orele 11 și 18.

Este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5/2 litri/zi), fără a aștepta senzația de sete. Este necesar un pahar de apă la fiecare 15-20 de minute.

O altă recomnadare se referă la consumul de fructe și legume proaspete (pepene roșu, galben, prune, castraveți, roșii), deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă.

Pe durata perioadei caniculare trebuie evitat consumul de alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece favorizează deshidratarea.

De asemenea, se recomandă evitarea consumului de băuturi care conțin cofeienă (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deorece acestea sunt diuretice.

Dacă este absolut necesară expunerea la soare la orele amiezii, trebuie folosită o ținută adecvată: pălării de soare, haine ample, pe cât posibil din fibre naturale și în culori deschise.

Pe cât posibil, trebuie evitate activitățile exterioare care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc).

Medicii recomandă o preocupare permanentă pentru starea de sănătate a copiilor, vârstnicilor, persoane cu dizabilități, oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă aceștia nu le solicită.

Nu în ulimul rând, se recomandă păstrarea contactului permanent cu vecinii, rudele, cunoștințele care sunt în vârstă sau cu dizabilități și monitorizarea stării lor de sănătate.

Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava a solicitat tuturor unităților sanitare din județ să asigure stocurile de medicamente de urgență, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, funcționarea generatoarelor de rezervă și asigurarea rezervelor de apă propirii.

De asemenea s-a solicitat Serviciului de Ambulanță Județean Suceava activarea planului de intervenție al Serviciului de Ambulanță Județean Suceava în perioadele de caniculă – cu stabilirea persoanelor responsabile, suplimentarea numărului de personal și a numărului de ambulanțe destinate intervenției.

În perioadele cu temperaturi crescute vor fi mobilizate la capacitate maximă ambulanțele de tip A, B și C, dotate cu aer condiționat, cu aerul condiționat pus în funcțiune pe perioada de transport a pacienților, în vederea asigurării intervenției rapide la parametri optimi.

ȘTIRI