Violența de gen în societatea modernă analizată în cadrul unui proiect Erasmus cu participare de la Colegiul “Vasile Lovinescu” din FălticeniEducație

Violența de gen în societatea modernă analizată în cadrul unui proiect Erasmus cu participare de la Colegiul “Vasile Lovinescu” din Fălticeni

       Accesări: 244

În Spania, la Sant Joan d’Alacant, s-a desfășurat, în perioada 8-11 aprilie 2019, a patra întâlnire a proiectului Erasmus+ “Are the gender stereotypes determining an in-egalitarian society?” – Sunt stereotipurile de gen determinante într-o societate inegalitară? (2017-1-ES01-KA201-038189). 

Au participat cadre didactice și elevi de la  IES Lloixa (Spania) – gazde și coordonatori, ITE P. Savi (Italia), Colegiul Vasile Lovinescu (Fălticeni, România) și Issec Pigier (Franța). Tema întâlnirii a fost violența de gen în societatea modernă.

Din echipa de proiect a Colegiului “Vasile Lovinescu”au făcut parte trei elevi și trei profesori.

 Elevii au prezentat compendiul femeilor celebre din România – o antologie pornind de la Doamna Chiajna,  Sfânta Teodora de la Sihla și Regina Maria, până la sportive și cântărețe contemporane de top: Simona Halep, Cristina Neagu sau Paula Seling.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

O altă intervenție a fost cea despre organizațiile din România care promovează drepturile femeilor, iar profesorii au definitivat cercetările privind aspectele din  legislația României care reglementează egalitatea în drepturi dintre femei și bărbați, aspecte care vor fi incluse într-un studiu comparativ la nivelul celor patru țări.

De asemenea, elevii din toate țările participante au prezentat colaje de fotografii de la celebrarea zilei internaționale de solidaritate cu victimele violenței de gen (25 noiembrie) și a zilei internaționale a femeii (8 martie).

Activitățile înscrise în tematica întâlnirii au constat din dezbateri privind aspectele legale și psihologice ale violenței asupra femeilor și a violenței domestice în mod special.

O femeie polițist, conducătorul UFAM Alicante (Unidad de Familia i Mujer – Unitate specială a poliției pentru protecția familiei și a femeilor), a explicat care sunt pașii urmați în acțiunile poliției pentru prevenirea și rezolvarea situațiilor de agresiuni asupra femeilor și copiilor, iar o femeie-avocat, specializată în dreptul familiei, a explicat aspectele legale care țin de la anchetarea infracțiunii până la pedepsirea în justiție a vinovaților, în sistemul judiciar spaniol.

O intervenție memorabilă a avut Leovigildo Gómez Navalón, terapeut specializat în lucrul cu agresorii și victimele din cazurile de violență de gen, din stafful penitenciarului Alicante, urmat de o femeie, victimă în trecut a acestui gen de violență, aflată în prezent într-un program de reabilitare.

Aceștia au explicat, într-un limbaj plin de emoții și mesaje pozitive, ce simt agresorii și mai ales ce simt victimele unor asemenea infracțiuni, cum este afectată viața lor și a familiilor lor, care este drumul lung și încărcat de obstacole și încercări de la starea de vinovat ori victimă a unei agresiuni la normalitate.

Dezbaterea a fost animată, în prezența unui numeros public local și străin, format din elevii și profesorii școlii-gazdă dar și delegațiile prezente la întâlnirea de proiect.

Tinerii au avut ocazia să se cunoască mai bine, să interacționeze cu colegii din alte țări și cu familiile elevilor din țara gazdă, să viziteze împrejurimile regiunii Alicante, dar și orașul antic Cartagena. Gazdele au oferit o veritabilă lecție de istorie locală și regională, îmbinată cu tradiții și obiceiuri, gastronomie, muzică și artă.

La finalul proiectului, a cărui ultimă întâlnire transnațională va fi în luna mai, la Mugla, în Turcia, elevii participanți vor completa din nou un sondaj de opinie cu întrebări complexe, structurate, în urma căruia se va măsura schimbarea de atitudine în problematica stereotipurilor de gen, pentru fiecare țară participantă în proiect.

Materialele proiectului (ghiduri, dicționare, foto-eseuri și scurte filme făcute de adolescenți) vor fi încărcate în cel mai scurt timp pe pagina oficială a proiectului, www.aequalitatem.net.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI