Viitorul Uniunii Europene subiectul unei consultării publice organizate la FălticeniLocal

Viitorul Uniunii Europene subiectul unei consultării publice organizate la Fălticeni

       Accesări: 300

Municipiul Fălticeni a găzduit luni, 23 iulie 2018, o consultare cetățenească privind viitorul Uniunii Europene, având ca tematică „Coeziunea, o valoare comună europeană“.

Consultarea de la Fălticeni s-a înscris în ciclul evenimentelor lansate de Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, și Institutul European din România, pe data de 9 mai 2018.

Scopul consultării a fost dezbaterea liniilor prioritare viitoare ale proiectului comunitar și se înscrie în cadrul generat de inițiativa lansată la nivel european și andosată la nivelul statelor membre (documentul „Inițiativa Consultărilor cetățenilor UE – cadrul comun“ / „EU Citizens’ Consultations Initiative – Joint Framework“). Consultările cetățenești constituie astfel cadrul democratic pentru a dezbate cele mai importante teme la nivel european, atât cele care privesc direct România și pe cetățenii săi, cât și cele relevante pentru viitorul Uniunii Europene.

Evenimentul organizat la Fălticeni s-a bucurat de prezența Ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, și a beneficiat de sprijinul Primăriei Municipiului Fălticeni.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Prezența a fost numeroasă în sala “Pictor Aurel Băeșu” din incinta Muzeului de Artă “Ion Irimescu”: reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi centrale, jurnaliști, exponenți ai mediului asociativ și academic, precum și cetățeni ai județului Suceava.

„Consultarea a evidențiat, prin caracterul său interactiv, sprijinul cetăţenilor în favoarea unei politici de coeziune puternice în viitorul Cadru Financiar Multianual. De altfel, nu întâmplător am decis să dezbatem acest subiect în regiunea de dezvoltare Nord-Est, care a reușit să demonstreze cu rezultate concrete eficiența instrumentelor puse la dispoziție de Comisia Europeană. După cum se menţionează şi în tratate, coeziunea este un principiu esențial pentru a asigura o dezvoltare armonioasă a întregii Uniuni, prin atingerea convergenței economice, sociale și teritoriale. În acest spirit, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene se va desfășura sub motto-ul «Coeziunea, o valoare comună europeană». Avem nevoie de o Uniune mai integrată, mai puternică, clădită pe obiective și direcții de acțiune consensuale“, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Ministrul delegat a arătat totodată că România a fost unul dintre statele care a apărat și a argumentat valoarea adăugată a politicii de coeziune în cadrul dezbaterilor referitoare la definirea viitoarei arhitecturi bugetare a Uniunii Europene.

„Cetățenii trebuie să rămână principalii beneficiari ai finanțării Uniunii Europene, iar noul cadru bugetar trebuie să reflecte o abordare echilibrată, prin oferirea unui răspuns noilor priorități cu menținerea, în același timp, a finanțărilor adecvate pentru politicile tradiționale. Uniunea Europeană trebuie să contureze strategii coerente pentru toți locuitorii săi, iar obiectivul de reducere a decalajelor de dezvoltare între diversele regiuni şi state membre trebuie să rămână primordial“, a evidenţiat oficialul.

“A fost o întâlnire extrem de interesantă. M-a surprins plăcut faptul că acest dialog a debutat foarte devreme. Sunt lucruri importante spuse aici și cred că este și mai important faptul că sinceritatea răspunsurilor poate canaliza și poate transmite o direcție în care lucrurile trebuie să evolueze în prisma viitoarei președenții a României. Vă mulțumesc pentru tot ceea ce v-ați străduit să ne transmiteți și cred că domnul ministru pleacă de la Fălticeni cu câteva gânduri și idei bune”, a declarat primarul Cătălin Coman.

“Dezbaterile s-au încadrat în deviza Uniunii Europene – Unitate în diversitate. Au fost intervenții diverse dar practic concluzia finală este că ne dorim să fim în continuare cetățeni europeni și să fim cetățeni europeni cu drepturi depline”, a declarat prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi.

Senatorul Ioan Stan,  a apreciat ca fiind indiscutabile beneficiile aderării României la UE dar că așa cum arată și opinia majorității celor prezenți este necesară existența unei egalități în drepturi ale membrilor Uniunii Europene și trebuie să dispară diferența de categorie de tratament  între statele membre ale UE exemplificând prin valoarea diferită a subvențiilor din agricultură.
Consultările continuă, în perioada iulie – septembrie 2018, în diferite localități din principalele regiuni istorice ale României, iar concluziile vor fi prezentate la București, în luna octombrie a acestui an.

„Consultări cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene“, organizate acum la Fălticeni de Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, împreună cu Primăria Fălticeni. Invitați: Victor NEGRESCU, ministrul delegat pentru Afaceri Europene; Mirela-Elena ADOMNICĂI, prefectul judeţului Suceava; Ioan STAN, senator; Virginel IORDACHE, senator; Alexandru RĂDULESCU, deputat; Emanuel HAVRICI, deputat; Maricela COBUZ, deputat; Cătălin COMAN, primarul municipiului Fălticeni; Vasile ASANDEI, director general, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

Publicată de Afaceri Europene – MAE România pe Luni, 23 Iulie 2018

 

ȘTIRI