Viitorul serviciu de Transport Public Local din municipiul Fălticeni va fi asigurat de un operator privatActualitate

Viitorul serviciu de Transport Public Local din municipiul Fălticeni va fi asigurat de un operator privat

       Accesări: 8294

Un nou proiect se cristalizează la nivel de municipiu. Pentru prima oară, autoritățile locale din Fălticeni au luat în calcul înființarea unui serviciu de Transport Public Local (TPL). Acesta ar urma să asigure mobilitatea cetățenilor din zonele mărginașe ale orașului spre zona centrală și punctele de interes.

Serviciul ar urma, totodată, să-i încurajeze pe fălticeneni să folosească mijloacele de transport în comun în detrimentul autoturismelor personale.

Transportul Public Local va fi asigurat de un operator privat. Firma care va asigura transportul de călători va fi desemnată în urma organizării unei licitații.

Primarul Cătălin Coman speră ca, prin utilizarea noului serviciu, traficul rutier cât și gradul de poluare să fie mai redus.

În ceea ce privește soluțiile de mobilitate, la nivel de municipiu funcționează un serviciu de taximetrie deservit de 14 persoane fizice.

Studiu de oportunitate

Primul pas înaintea înființării serviciului TPL este realizarea unui studiu de oportunitate.

Acesta este etapa premergătoare în realizarea unui proiect de investiții, prin care se identifică și analizează oportunitățile de investiții la nivel macroeconomic și microeconomic

Un studiu de oportunitate scoate în evidență oportunitățile existente într-un anumit domeniu sau pe o anumită piață, pe baza unor estimări și analize comparabile.

După analiza oportunității unui proiect și analiza tuturor alternativelor la soluțiile înglobate în cadrul proiectului de investiții se va trece la o analiză detaliată a investiției cu ajutorul studiului de fezabilitate.

Un astfel de studiu de oportunitate a fost întocmit de specialiști din București pentru viitorul serviciu TPL Fălticeni.

„Transportul Public Local de călători constituie premisa și rezultanta contextului dezvoltării generale a orașului, a importanței sale economice, culturale și sociale.”, se menționează în documentul elaborat de inginerii bucureșteni. „Transportul este un serviciu care generează o gamă de efecte utile. Obiectul prezentului studiu îl constituie analiza oportunității înființării serviciului de transport public și determinarea modalității de delegare a acestui la nivelul localității. Municipalitatea fălticeneană, pentru a veni în întâmpinarea îmbunătățirii condițiilor de amenajare și trai în cadrul orașului, consideră necesară analiza oportunității înființării serviciului de transport public.”

Cinci linii de transport

În studiul menționat sunt precizate mai multe detalii privind aspecte generale legate de municipiul Fălticeni.

Aici este menționat și faptul că Transportul Public Local va fi realizat pe cinci trasee. Liniile de transport vor avea mai multe puncte de oprire, inclusiv în zona instituțiilor importante din oraș.

Cursele vor fi regulate, iar tarifele biletelor vor fi convenabile.

Transportul se va efectua zilnic, de luni până duminică, după un program bine stabilit.

Microbuzele vor circula de dimineața și până seara.

Procedurile de înființare încep în martie

După întocmirea documentației, va urma procedura de înființare. Primarul Coman urmează să inițieze și un proiect de hotărâre, ce va fi supus ordinii de zi în Consiliul Local Fălticeni.

Procedura de înființare pentru TPL Fălticeni va fi demarată în martie 2019.

„Am luat această decizie, deoarece străzile din Fălticeni, sunt aglomerate, cel puțin la anumite ore.”, subliniază Cătălin Coman. „Vom încerca pe această cale să limităm numărul de autovehicule. Vrem să oferim fălticenenilor posibilitatea de a se deplasa spre anumite punct un mijloc de transport în comun modern.”

Serviciul va funcționa după un regulament și după un set de norme cadru ce vor fi aprobate de aleșii locali.

Serviciul de Transport Public Local va acoperi cinci rute, cu timpul acestea urmând să fie extinse în funcție și de cerințe, respectiv necesitate.

Traseele vor fi interconectate astfel încât clienții să ajungă într-un timp cât mai scurt, dintr-un punct în altul.

Flota de transport va fi alcătuită din microbuze, deoarece infrastructura locală include mai multe străzi înguste.

Stații de oprire în zona instituțiilor importante

Proiectul urmărește asigurarea mobilității, la costuri reduse, pentru persoanele din zonele mărginașe ale orașului, spre zona centrală și obiectivele importante din Fălticeni.

În același proiect vor figura și stații de oprire.

Acestea vor fi amenajate lângă sau în zona unor instituții importante din municipiu. Deocamdată au fost creionate câteva puncte unor vor opri microbuzele, decizia privind amplasamentele va fi luată după definitivarea traseelor.

Stațiile de oprire vor fi amenajate lângă ANAF, Judecătorie, Primărie, Piață și în zona școlilor.

Cătălin Coman susține că după înființarea TPL vor fi analizate și alte puncte de oprire, în funcție de solicitări.

ȘTIRI