Zece ani de la înveșnicirea sculptorului Ion IrimescuCultură

Zece ani de la înveșnicirea sculptorului Ion Irimescu

       Accesări: 86

Miercuri, 28 octombrie 2015, s-au împlinit 10 ani de la trecerea la trecerea la cele veșnice a sculptorului Ion Irimescu.

Artistul plastic a fost comemorat la Fălticeni, în cadrul programului cultural REQVIEM PER MAGISTER.

Dimineață, preoți din parohii ale Fălticeniului și din localitatea Baia, alături de Protopopul de Fălticeni, Constantin Patrolea, au oficiat o slujbă de pomenire în Biserica Sfinții Voievozi din Oprișeni și la mormântul artistului. Un grup de elevi de la Școala Gimnazială “Ion Irimescu” a depus o coroană de flori la mormânt.

Printre cei care s-au recules în cimitirul din Oprișeni s-au aflat artiștii plastici Cela și Costin Neamțu, Mirecea Dăneasa, Gabrel Baban, Dan Covătaru, Rozalia Motrici –  preşedinta Asociaţiei Culturale „Mircea Motrici”, viceprimarul Constantin Bulaicon, jurnalista Doina Cernica, maica Elena Simionovici și maica Gabriela Platon de la Mănăstirea Buciumeni, profesorul universitar Jean Cazaban, scriitorul Grigore Ilisei, fostul primar Vasile Tofan, colonelul Iulian Postelnicu – locţiitorul comandantului Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni, etc.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Invitații, oamnii de cultură și artă de la Iași, București și Suceava, s-au deplasat apoi la Muzeul de Artă “Ion Irimescu”. În Sala “Pictor Aurel Băeșu”, plină și de această dată, s-a dat frâu liber amintirilor. Personalitatea lui Ion Irimescu a fost evocată în intervențiile celor prezenți: scriitorul Grigore Ilisei, jurnalista Doina Cernica, medicul sucevean Ioan Iețcu, Cătălin Nechifor – președintele CJ Suceava, profesorul universitar Jean Cazaban, artiștii plastici Dan Covătaru și Liviu Suhar (foști elevi ai sculptorului), universitarul Vasile Demciuc, scriitorul Alexa Pașcu.

Au trimis mesaje la această comemorare profesorul universitar Mihai Mănescu și criticul de artă Gheorghe A.M. Ciobanu. Starea de sănătate nu i-a permis acestuia din urmă să fie prezent la Fălticeni pentru anunțata lansare a cărții “Irimescu”- Demiurg al tăcerii” (lansarea cărții a fost amânată pe moment).

Întâlnirea comemorativă s-a încheiat cu un moment artistic al invitaților de la Colegiul de Artă din Suceava.

Alex Săvescu

Vezi mai multe fotografii de la acest eveniment:

ȘTIRI