Vești bune pentru fălticeneni: Taxele și impozitele locale nu se majorează în 2016Actualitate

Vești bune pentru fălticeneni: Taxele și impozitele locale nu se majorează în 2016

       Accesări: 131

taxe-impozite-falticeni

Nu se scumpesc în 2016. Actualul nivel al taxelor și impozitelor locale se păstrează și pentru anul viitor. Fălticenenii nu vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru plata percepțiilor către administrație.

Vestea este cât se poate de bună pentru persoanele fizice cât și pentru agenții economici.

Proiectul de hotărâre, inițiat de primarul Cătălin Coman, prin care s-a stabilit impozitele şi taxele locale aplicabile în următorul an fiscal, s-a creionat în jurul noului Cod Fiscal, dar și în concordanță cu realitățile economice ale municipiului Fălticeni.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

”Prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, includ şi reglementări referitoare la impozitele şi taxele locale, stabilesc cadrul legal, precizează contribuabilii care trebuie să plătească aceste impozite şi taxe, precum şi modul de calcul şi de plată al acestora. În materie fiscală, dispoziţiile Codului Fiscal prevalează asupra oricăror prevederi din alte acte normative, el precizând foarte explicit impozitele şi taxele care se constituie în venituri ale bugetului local, urmând ca utilizarea acestora să aibă loc în condiţiile reglementărilor specifice.”, amintește  primarul Coman în expunerea de motive. ”Având în vedere aceste aspecte legislative şi faptul că majoritatea contribuabililor, atât persoane juridice cât şi persoanele fizice, manifestă dificultăţi economico-financiare, executivul propune ca taxele și impozitele locale pentru anul 2016 să nu se majoreze față de cele aprobate pentru anul 2015, cât și față de nivelurile prevăzute în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu excepția cazurilor în care nivelul minim obligatoriu al taxelor si impozitelor stabilite prin lege sunt superioare ca și cuantum, celor aprobate pentru anul 2015.”

Pe marginea proiectului au existat opinii diferite între grupul PNL și inițiator.

Liberalii și-au exprimat opțiunea de vot prin cele 5 abțineri, nemulțumiți de prevederile Articolului 7 care indică faptul că ”pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 1,3%, inclusiv, asupra valorii impozabile a clădirii”. Consilierul liberal Gheorghe Aldea a venit cu propunerea unui amendament, cerând scăderea cotei la 1,1 %.

Anul viitor fălticenenii vor plăti aceleași sume ca și anul acesta pentru impozitele pe clădiri, mijloace de transport, terenuri. Practic nivelul acestora pentru 2016 este același și cu cel din 2014. Una din noutăți este faptul că pentru vehiculele cu motorizare hibridă impozitul se reduce cu 50%.

La fel ca și anul trecut, reducerea de 10% se păstrează atât pentru persoanele fizice cât și cele juridice care plătesc anticipat impozitul pe terenuri, clădiri și vehicule aferent pe 12 luni.

Taxele pentru parcare, impozitul pe spectacole, taxele speciale din domeniul stării civile și sancțiunile se păstrează la același nivel cu cel din anul curent.

Rudy Hödl

ȘTIRI