Veolia, ACET, autoritățile locale și județene au inaugurat oficial noua stație de epurare din FălticeniActualitate

Veolia, ACET, autoritățile locale și județene au inaugurat oficial noua stație de epurare din Fălticeni

       Accesări: 501

inagurare-statie-epurare-falticeni-1

Punct final pentru cea mai mare investiție realizată până acum în municipiul Fălticeni. Noua stație de epurare a fost inaugurată astăzi, 21 august, la doi ani după începerea lucrărilor de execuție care au demarat în septembrie 2013. Compania Veolia Water Solutions & Technologies a predat obiectivul înainte de termen, către beneficiarul ACET S.A Suceava, după ce în martie 2015 complexul tehnologic de tratare al apelor uzate începea să funcționeze non-stop.

Proiectul se ridică la 37 de milioane de lei, adică aproximativ 9 milioane de euro. Fondurile provin de la Uniunea Europeană (85%), Consiliul Judeţean Suceava şi ACET Suceava (13%), contribuţia municipiului Fălticeni fiind de 2%.

La evenimentul inaugurării au luat parte directorul de operaţiuni Veolia Water Solutions & Technologies, Pierre Cugnet, directorul executiv al companiei, Gheorghe Neacşu, directorul ACET Suceava, Ştefan Groza, alături de oficialitățile locale și județene, primarul Cătălin Coman, viceprimarul Constantin Bulaicon, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor și deputatul social-democrat Ioan Stan.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Noua stație de epurare din Fălticeni este cea mai nouă și modernă din Moldova, realizată după un concept dezvoltat de Veolia, lider mondial în domeniu.

Directorul ACET Suceava, inginerul Ştefan Groza, s-a declarat mulțumit de desfășurarea întregului proiect, subliniind că obiectivul satisface reglementările impuse la nivel național și că noua stație este cea mai bună dintre toate cele cinci care se construiesc la momentul actual în județul Suceava. El a afirmat că stațiile de epurare sunt, probabil, cele mai importante obiective din viața unei localități iar dacă 24 de ore apa uzată nu ar fi procesată și ar fi deversată în pârâu sau ar ajunge în pânza freatică, atunci consecințele ar fi deosebit de grave pentru populație.

”Suntem, astăzi, la un moment important, care se întâmplă odată la 40 – 50 de ani. Avem o nouă stație de epurare de care Fălticeniul avea nevoie”, a spus directorul Groza. ”Acest proiect face parte din proiectul la nivel județean de reabilitare a structurii de apă și apă uzată din județul Suceava, în care au fost cuprinse 5 aglomerări. Fălticeniul este campion, pentru că astăzi asistăm la inaugurarea stației de epurare, prima din cele patru incluse în acest proiect. Am rezolvat o problemă importantă pentru calitatea vieții și a mediului.  

La rândul lor, autoritățile locale au reiterat necesitatea și reușita unui astfel de obiectiv pentru Fălticeni.

”Împreună am finalizat un obiectiv foarte complex prin natura tehnică și financiară”, a declarat primarul Cătălin Coman. ”Noua staţie de epurare este o investiţie importantă atât pentru municipiu, cât şi pentru comunele învecinate. Este un obiectiv care oferă servicii de calitate, îndeplinind criteriile de mediu, lucrând la parametri superiori şi oferind un plus de confort locuitorilor municipiului”.

Reprezentanții Veolia au declarat că proiectul de la Fălticeni este unul care dispune de câteva particularități la nivel constructiv, datorită solului moale, iar la nivel tehnologic, întregul ansamblu dispune de sisteme moderne capabile să facă față exigențelor pentru următorii ani.

Șeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, a lăudat colaborarea foarte bună între toţi factorii implicaţi în realizarea proiectului. „În urma unei colaborări extraordinare a ieşit un proiect de succes. Şi aici la Fălticeni este cel mai frumos proiect al firmei Veolia, din ceea ce am văzut în portofoliu”, a spus Nechifor.

Noua stație de epurare din Fălticeni folosește tehnologii avansate pentru tratarea apelor uzate, tratarea nămolurilor și stocarea apei subterane.

Întregul sistem de funcționare al stației este dirijat și monitorizat electronic. Apele menajere sunt supuse unui proces complex de filtrare, separare și curățare, prin intermediul unor bazine și decantoare. Pe platforma stației se produce biogaz, utilizat pentru circuitul intern, cât și nămol ecologic pretabil culturilor de flori în sere cât și agricole.

Printre obiectivele reabilitate se numără și clădirea unde personalul stației își desfășoară activitățile administrative, dar și monitorizarea fluxului tehnologic și analizarea apelor curățate.

Rudy Hödl

ȘTIRI