Procurorii l-au reținut pe principalul suspect în cazul uciderii minorului din Fălticeni: Localnicul Vasile Dochița este cercetat pentru omor calificat și se află în Centrul de Arestare PreventivăExclusiv

Procurorii l-au reținut pe principalul suspect în cazul uciderii minorului din Fălticeni: Localnicul Vasile Dochița este cercetat pentru omor calificat și se află în Centrul de Arestare Preventivă

       Accesări: 14029

Începe să se facă lumină la doar trei zile după săvârșirea crimei de la Fălticeni. Un septuagenar este principalul suspect în cazul uciderii minorului Iulian Gherasim, în vârstă de 15 ani, și rănirii grave a fratelui acestuia Alin Gherasim de 17 ani. Procurorii l-au reținut în această seară, în urmă cu puțin timp, pe Vasile Dochița.

Bărbatul are 76 de ani. El este cioban la o stână din Petia și locuiește Fălticeni.

Cazul, petrecut sâmbăta trecută, a fost relatat în exclusivitate, de jurnaliștii cotidianului Cronica de Fălticeni.

Cei doi minori provin dintr-o familie cu mulți copii și posibilități materiale limitate. Tragedia s-a produs la 5-6 case mai departe de locuința părinților. Polițiștii i-au dat vestea tatălui care le-a spus anchetatorilor că dormea la momentul când băieții lui au fost atacați pe stradă, la orele serii. Mama, aflată la muncă, în Italia, s-a întors astăzi acasă pentru a-și îngropa fiul.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

În ceea ce îl privește pe Vasile Dochița acesta este cercetat pentru omor calificat.

”Vă pot confirma oficial că a fost reținut principalul suspect în cazul crimei de la Fălticeni. Este un bărbat de 76 de ani.”, ne-a declarat procurorul Maria Ciornei, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. ”Fapta s-a petrecut sâmbătă seara în jurul orei 20.30, în urma unui conflict spontan în care s-au aplicat mai multe lovituri cu un obiect vulnerant asupra celor două victime, minorul de 15 ani decedând în urma loviturilor, iar celălalt minor fiind internat la spital cu multiple leziuni. Procurorii l-au reținut pe Vasile Dochița în calitate de suspect.”

Nenorocirea s-a întâmplat în seara zilei de 24 septembrie când frații Iulian și Alin G. au plecat de acasă să cumpere suc la un magazin din Petia.

Potrivit minorului de 17 ani, în timp ce se deplasau pe șosea, din spate a venit o persoană înarmată care a început să-i lovească cu un obiect tăietor. Atacul s-a petrecut pe strada Pleșești Gane, la ieșirea din Fălticeni spre Petia, într-o zonă unde sunt doar câteva gospodării.

Băiatul de 15 ani, Iulian, a fost lovit mortal în zona inimii. Pentru el nu s-a mai putut face nimic. La sosirea Ambulanței, minorul zăcea într-o baltă de sânge, fără suflare.

Fratele său, Alin, a suferit leziuni multiple la nivelul mâinilor, picioarelor, abdomenului și toracelui. Cu toate că sângera puternic, el a reușit să fugă de atacator și să intre în curtea unui vecin unde a cerut ajutor. Preluat de un echipaj al SAJ, tânărul a fost transportat de urgență la Spitalul Județean Suceava unde se află și acum sub supravegherea medicilor. El a fost operat imediat iar acum este în afara oricărui pericol.

Reținerea principalului suspect s-a făcut în această seară, după ora 20.

”El a fost reținut în urmă cu puțin timp. Vasile Dochița este cercetat pentru omor calificat.”, a menționat procurorul Maria Ciornei cotidianului Cronica de Fălticeni. ”Vreau să menționez, în mod special, că identificarea suspectului a fost posibilă datorită activității de investigație desfășurată cu profesionalism de către Serviciul de Investigații Criminale, din cadrul IPJ Suceava, sub coordonarea procurorului criminalist de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.”

Reținerea dispusă risipește principalele zvonuri aruncate în presă care vorbeau despre un posibil conflict între cei doi frați Iulian G. (15 ani) și Alin G. (17 ani), ambii din Fălticeni, ipoteză extremă care la momentul actual cade.

Procurorul de caz se află la această oră (22.00) în anchetă la Parchetul Suceava.

Vasile Dochița se află acum în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul IPJ Suceava.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a transmis în această dimineață un comunicat de presă pe marginea acestui caz:

”La data de 27 septembrie 2016, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Dochiţa Vasile, pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat.

La aceeaşi dată, prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava s-a dispus luarea faţă de inculpat a măsurii reţinerii pentru 24 de ore.

Cauza este instrumentată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţiştii din cadrul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul Investigaţii Criminale.

Identificarea autorului a fost posibilă datorită investigaţiilor minuţioase derulate în teren încă de la momentul sesizării faptei, de către o echipă complexă de cercetare formată din lucrători operativi din cadrul IPJ Suceava – Serviciul Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Din probatoriul administrat până în acest moment al urmăririi penale a rezultat că:

În seara zilei de 24 septembrie 2016, în jurul orei 20:30, pe un drum public din municipiul Fălticeni şi pe fondul unui conflict spontan, inculpatul Dochiţa Vasile, în vârstă de 76 ani, a exercitat cu intenţie acte de violenţă grave şi repetate asupra a două victime minore (în vârstă de 15, respectiv 17 ani), pe care nu le cunoştea, folosind un obiect tăietor-înţepător, apt de a produce moartea (cuţit tip briceag).

Inculpatul Dochiţa Vasile le-a aplicat celor doi minori lovituri cu obiectul menţionat în zone vitale ale corpului, cauzându-le leziuni grave, care în scurt timp au condus la decesul minorului în vârstă de 15 ani şi la vătămarea corporală gravă a fratelui său, în vârstă de 17 ani.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”

ȘTIRI