Utilizarea telefonului mobil în timpul şofatului reprezintă una dintre cauzele producerii  accidentelor mortaleDiverse

Utilizarea telefonului mobil în timpul şofatului reprezintă una dintre cauzele producerii accidentelor mortale

       Accesări: 401

Neatenţia la volan, în special utilizarea telefonului mobil în timpul şofatului, reprezintă una dintre cele mai serioase cauze de producere a accidentelor mortale.

Un studiu recent arată că 21% dintre șoferii tinerii implicați în accidente rutiere, au fost distrași de telefonul mobil.

Scrierea mesajelor în timpul condusului ne direcționează privirea de la șosea pentru cel puțin 5 secunde.

Chiar dacă se constată o scădere de peste 40% din 2008 până în 2017 a accidentelor rutiere mortale din România, din ce în ce mai multe accidente se produc din cauză că şoferii utilizează telefonul mobil la volan.

Profesorul universitar doctor Mihaela Rus, preşedintele Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihoTrafiQ a constatat că, din 10 şoferi, mai mult de o treime dintre ei se uită în jos spre telefonul mobil, şi nu înainte.

În special, acest comportament este mai des întâlnit la tineri, iar în contextul lipsei de experienţă şi a adrenalinei, aceştia pot pierde foarte uşor controlul volanului şi pot pune în pericol propria viaţa şi a celorlalţi participanţi la trafic.

În timp ce sunt la volan, șoferii trebuie să gestioneze foarte mulți stimuli, iar distragerea atenției de către orice gadget manipulat de către șofer are impact negativ asupra controlului pe care conducătorul îl are asupra autovehiculului, consecințele fiind uneori catastrofale.

La rândul său, psihologul Ionel Simionca – vicepreşedintele Asociaţiei de Psihologie şi Siguranță Rutieră – PsihoTrafiQ  arată că  privitul compulsiv la telefon, în special atunci când suntem volan, este un simptom al dependenței.

În medie, ne uităm câteva secunde la un mesaj, timp în care parcurgem cu mașina, la o viteză de 60 km/h, aproximativ 20 de metri.

Asașdar, privitul pentru 3 secunde sau chiar 5 secunde ne distrage atenția de la trafic pentru aproximativ 60 de metri, moment când se poate întâmpla orice, deoarece noi nu mai deținem controlul pentru acea perioada de timp.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI