Unitățile de învățământ din Fălticeni au primit 1,7 milioane de lei de la bugetul local. Investiții pentru modernizare desfășurate în vacanța de varăLocal

Unitățile de învățământ din Fălticeni au primit 1,7 milioane de lei de la bugetul local. Investiții pentru modernizare desfășurate în vacanța de vară

       Accesări: 1672

Educația are prioritate. Primăria Fălticeni alocă sume importante de la bugetul local pentru ca noul an școlar să debuteze în condiții excelente pentru cei 8.000 de elevi care studiază în municipiu. Vacanța de vară este perioada în care se desfășoară cele mai importante investiții în sistemul de învățământ local.

Cu trei săptămâni înaintea ca școala să înceapă, primarul Cătălin Coman a evaluat stadiul lucrărilor desfășurate la unitățile fălticenene.

Investițiile sunt direcționate pe baza solicitărilor venite din partea conducerii grădinițelor, școlilor și colegiilor care înaintează autorității locale necesitățile privind îmbunătățirea infrastructurii de educație.

„La sfârșitul săptămânii trecute am efectuat o inspecție în fiecare unitate de învățământ, privind stadiul lucrărilor finanțate de Primărie. Sunt optimist în privința finalizării la termen a acestora.”, ne-a declarat primarul Coman. „Ne străduim ca anul școlar să debuteze în condiții excepționale. Sunt fonduri importante alocate pentru investiții și modernizări, în vacanța de vară dintre anii școlari. Ca în fiecare an continuăm politica pe care o avem de îmbunătățire permanentă a condițiilor de studiu.”

Primar Cătălin Coman

Anul acesta sunt alocate 1,7 milioane de lei de la bugetul local pentru proiecte de noi de investiții, renovări și modernizări.

Lucrările propuse se vor încheia în jurul datei de 7 septembrie.

Colegiul „Vasile Lovinescu” – 150.000 lei

La colegiul cu cei mai mulți elevi din municipiu se desfășoară investiții pentru modernizarea sălilor de studiu.

Lucrările sunt în grafic și sunt pe punctul de a fi finalizate.

Fonduri de 150.000 de lei au fost alocate pentru mai multe clase ale Corpului B (fostul internat de fete) care vor arăta ca noi.

Clasele au fost renovate complet, inclusiv cu turnarea de șape noi. Aici urmează să se monteze parchetul.

Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” – 200.000 lei

Odată cu anul școlar 2019-2020, elevii Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” vor avea cel mai nou și modern teren de sport din municipiu.

Pe platoul din incinta unității se lucrează la amenajarea unui teren cu suprafață sintetică. Obiectivul va fi împrejmuit și va avea toate dotările necesare pentru practicarea sportului de masă și pentru desfășurarea orelor de educație fizică și sport.

Terenul va fi dotat cu instalație nocturnă. Aici vor putea fi practicate discipline sportive precum fotbal, volei și alte activități de alegare.

Pentru același colegiu va fi alocată o nouă finanțare din bugetul local pentru înlocuirea conductelor subterane pentru apă curentă și agent termic, investiția fiind în faza de evaluare.

Colegiul Național „Nicu Gane” – 50.000 lei

Beneficiarul celor mai mari investiții din ultimii ani, Colegiul Național „Nicu Gane”, are parte de câteva schimbări estetice în zona de acces.

Sectorul destinat intrării profesorilor este reabilitat în zona pietonală, dar și pe porțiunea unde se află bustul patronului spiritual.

Pavajul și este refăcut complet, cu materiale noi, pentru a face legătura estetică dintre strada Sucevei și intrarea în colegiu.

Soclul statuii lui Nicu Gane și zona verde vor fi revizuite printr-o altă investiție plănuită în viitorul apropiat.

Școala Gimnazială „Ion Irimescu” – 1,2 milioane de lei

Cea mai mare investiție pe infrastructura educațională, cu fonduri de la bugetul local, se desfășoară la Școala Gimnazială „Ion Irimescu”.

În curtea unității este construită o cantină școlară.

Primarul Cătălin Coman spune că acesta este primul local de acest gen din județul Suceava, amenajat exclusiv cu fonduri de la bugetul local.

Lucrările au demarat în luna iunie.

Partea de structură este finalizată, iar lucrările s-au mutat la interiorul clădirii. Investiția se ridică la 1,2 milioane de lei, valoare ce include fondurile pentru proiectare, construcție și dotări.

Cantina, destinată celor 150 de elevi care studiază la clasele „Step by Step”, va fi echipată cu tot ceea ce presupune o unitate de acest gen.

Obiectivul va îndeplini normele privind siguranța alimentară, prevenirea și stingerea incendiilor, și cele din domeniul sănătății publice.

Potrivit proiectului de investiții, cantina va avea două circuite separate, unul pentru elevi și altul pentru personalul auxiliar.

Copiii vor intra printr-un hol, iar din zona de acces se vor opri la grupurile sanitare pentru a se spăla pe mâini, după care vor intra în sala de mese. Și cei care prepară mâncare vor avea un circuit similar, dar amplasat într-un spațiu separat.

Cantina de la Școala Gimnazială „Ion Irimescu” va fi dată în folosință în toamna acestui an. Cătălin Coman afirmă că acesta este un proiect pilot pentru Fălticeni, un model de investiție pentru alte administrații locale care intenționează să desfășoare programe similare.

Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” – 120.000 lei

Un proiect amplu de modernizare se încheie vara aceasta la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”.

După investiții consecutive, derulate timp de șapte ani, corpul principal al unității de învățământ este complet reabilitat.

Ultimele cinci clase au fost renovate recent, la fel ca și biblioteca școlii.

La aceeași școală au fost alocați din bugetul local 120.000 de lei pentru amenajarea, modernizare și dotarea unei noi săli de curs pentru elevii de la noua clasă pregătitoare „Step by step”.

Aici totul este nou, de la perdele, mobilier, instalații electrice și termice, la materiale didactice.

Administrația locală ia în calcul construirea unei alte cantine, cu fonduri de la bugetul local, în perspectiva următorilor doi ani, și la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”.

Grădinițele „Dumbrava Minunată” și Pinocchio – 65.000 de lei

Și la unitățile din învățământul preșcolar se fac investiții înaintea deschiderii anului școlar.

La Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată” se amenajează o nouă sală pentru prichindeii de la grupa mică. Încăperea este reabilitată complet și va primi toate dotările necesare: mobilier, paturi, jucării, covoare, materiale didactice.

Investițiile se ridică la 40.000 de lei.

Alți 25.000 de lei sunt alocați pentru GPP „Pinocchio” pentru reparații curente și retușuri la încăperi.

GPP Dumbrava Minunată
GPP Pinocchio

Trei proiecte cu finanțare europeană – 10 de milioane de lei

Pe lângă investițiile derulate cu bani din bugetul local, trei unități de învățământ fălticenene beneficiază de programe de modernizare asigurate din fonduri europene.

După semnarea contractelor de finanțare, proiectele se află la momentul actual în stadii diferite de implementare.

Cel mai avansat este programul derulat pentru modernizarea clădirii Școlii Gimnaziale „Ioan Ciurea”. Proiectul se află în licitație, săptămâna aceasta urmând să fie anunțată firma câștigătoare, dacă nu vor fi contestații.

Tot în procedură de licitație se află și proiectul pentru modernizarea cantinei Colegiului Național „Nicu Gane”, atribuirea lucrărilor de execuție fiind prevăzută pentru toamna acestui an, din nou dacă nu vor fi contestații.

Reabilitarea internatului de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” figurează pe un alt program de investiții ce are asigurată finanțarea europeană.

Obiectivul este la etapa realizării proiectului tehnic.

ȘTIRI