Fălticeneanul Nelu Aldea deține una dintre cele mai mari și valoroase colecţii de decoraţii militare din RomâniaSpecial

Fălticeneanul Nelu Aldea deține una dintre cele mai mari și valoroase colecţii de decoraţii militare din România

       Accesări: 3745

Este în floarea vârstei, iubește armata și adună file de istorie glorioasă. Aprins de pasiunea de a strânge cât mai multe distincții vechi, un fost angajat al Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni este proprietarul uneia din cele mai mari și valoroase colecții de medalii militare din România. Vorbim de Nelu Aldea, omul care adună comori placate cu fapte de vitejie, onoare și merit din universul cazon.

Zestrea lui de suflet sunt piesele comemorative conferite, pe timp de pace și război, soldaților, ofițerilor și conducătorilor de oști.

În Moldova o singură persoană deține o colecție mai bogată

Prima sa „iubire” a fost numismatica, însă acum a trecut-o pe planul doi. De când a fost decorat pentru merite deosebite, fostul jandarm a început să facă o pasiune pentru distincțiile militare.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Fălticeneanul Nelu Aldea a înțeles că în spatele fiecărei medalii există o poveste frumoasă și fapte deosebite ce aparțin unor oameni care, ca și el, au îmbrăcat haina militară.

Peste 100 de medalii militare, dar și civile, din tumultuoasa perioadă 1877 – 1945, stau etalate pe un tablou. Adunate în decurs de aproape șapte ani, o parte dintre acestea sunt piese rare cu care s-ar mândri orice colecționar.

Distincții din vremea războiului de independență alternează cu cele din timpul celor două conflagrații mondiale sau cele de pe timpul regelui Carol I (1866 – 1914) cu cele din scurta domnie a Regelui Mihai I (1940 – 1947).

Pasiune declanșată după ce a primit medalia ”Bărbăție și Credință”

Acum 12 ani în urmă,  ex-plutonierul ajutant Aldea se afla în mijlocul sinistraților.

Faptele l-au făcut remarcat la inundațiile devastatoare din județul Bacău, iar un an mai târziu a fost decorat cu medalia ”Bărbăție și Credință”.

Iar de aici a pornit totul.

„În anul 2006 am primit medalia ”Bărbăție și Credință”, cu însemne militare, pentru evenimentele din 2005 la inundațiile de la Comănești din județul Bacău. La acea dată am fost singurul subofițer sucevean decorat la acea dată, o medalie similară primind și generalul de brigadă Eugen Şalar.”, ne-a spus pasionatul colecționar din Fălticeni. ”De aici începe totul. M-am sfătuit cu colonelul Nuțu, după care am decis să mă ocup mai puțin de numismatică, îndreptându-mi atenția spre decorații”.

Plăcere costisitoare

Nelu Aldea recunoaște că pasiunea lui este una costisitoare.

Prețul unei medalii variază în funcție de vechime, motivul distincției, valoare istorică, prestigiu, grad și armă.

Cam cât de costisitoare poate fi o astfel de pasiune? Aflăm de pe portalurile de specialitate, unde anumite distincții ating câteva mii de euro bucata.

Bugetul limitat al fălticeneanului îi permite să facă doar unele achiziții de pe piață. În mod cert, nu e deloc ușor să ții vie flacăra unei astfel de pasiuni.

Însă omul chibzuit are știe cum să drămuiască banul și poate găsi soluția unor economii la „pușculiță” pentru ceva mai mulți bani.

Resursele financiare și-au găsit oarecum rezolvarea, după ce colecționarul a hotărât să nu mai plece în concedii, decizie pe care a luat-o numai după ce a primit și acceptul familiei.

Așa de face că a renunțat de câțiva ani la propriul drept de a pleca la munte, la mare, iar cu banii care i-ar fi putut folosi în vacanță își alimentează în continuare dorința de a completa tabloul de colecție, cu aceste obiecte care nu sunt altceva decât răsplata unor fapte de vitejie sau merite deosebite.

Vrea să ajungă la târgul internațional de la Viena

În cercul marilor colecționari de distincții militare și civile foarte importante sunt târgurile de profil organizate în țară, la București, Brașov, Cluj sau Iași.

Plutonierul ajutant (r) Aldea nu ratează astfel de evenimente care îi pot îmbogăți paleta de achiziții cu exemplare deosebite. Urmărește cu mare atenție și ceea ce se petrece în mediul virtual pe siteuri specializate din țară și străinătate.

Și-a dorit foarte mult să ajungă la târguri internaționale, spre exemplu cel de la Viena, aici unde își dau întâlnire crema colecționarilor.

„Dacă ai pasiune și dispui și de bani poți să-ți faci o colecție sănătoasă.”, spune colecționarul din Fălticeni. „Mi-am dorit foarte mult să ajung la târgul internațional de la Viena. Deocamdată cumpăr doar de la târgurile specializate din țară și de pe diverse portalului dedicate.”

Deține cea mai prestigioasă medalie militară

Din colecția fostului jandarmului fălticenean lipsesc doar medaliile în grad de Colan – distincții inventariate, foarte rare și scumpe, unele dintre ele fiind considerate obiecte de patrimoniu – cum ar fi Ordinul Carol în grad de Colan, emis în numai șapte exemplare și care, de regulă, sunt acordate șefilor de stat.

Cu toate că șansele să aibă un astfel de exponat în propriul portofoliu sunt infime, există câteva elemente care dau greutate și strălucire colecției deținute de Nelu Aldea.

Ordinele în grad de Comandor, ”Crucea României” sau ”Steaua României” sunt așezate în linia ”întâi” 

În topul celor mai prestigioase simboluri militare se află ordinul ”Mihai Viteazu”, cu care au fost decorate nu doar cadrele ci și unitățile militare.

Este cea mai înaltă distincție militară. Medalia pe care o deține jandarmul fălticenean a fost oferită unui sublocotenent numit Frumușanu pentru fapte de vitejie, fapte deosebite, acesta reușind să recupereze de pe front, în timp ce armata era în retragere, elemente de tehnică militară, hărți și alte documente importante uitate de camarazii săi și care puteau ajunge în mâna inamicului. Doar doi s-au mai putut întoarce, ceilalți doi fiind împușcați.

Paleta de medalii este una foarte variată. Cele mai vechi sunt ”Crucea Trecerea Dunării”, ”Medalia Apărătorii Independenței” ca să enumerăm o parte din decorațiile conferite în perioada războiului de independență (1877 – 1878). Am descoperit aici și o medalie comemorativă, din aceiași perioadă, acordată de Țarul Rusiei militarilor români.

La fel de prestigioasă este și ”Crucea Regina Maria”, cel mai înalt ordin care s-a acordat medicilor care au îngrijit răniți în primul război mondial.

Colecția bogată a fălticeneanului numără peste 100 de exponate.

Printre ele se regăsesc distincții acordate civililor în diverse domenii de activitate. De exemplu, ”Avântul Țării” (1913), ”Medalia Victoriei” (1921), ”Răsplata Muncii pentru Construcții Școlare” (1923), ”Meritul Cultural” (1931) sau cea pentru rezultate deosebite la învățătură, emisă de Ministerul Instrucțiunii în vremea Regelui Mihai.

Câteva din aceste medalii sunt însoțite de brevete în care sunt trecute numele persoanei decorate, numărul decretului și motivul care a condus la acordarea distincției.

Medalii scumpe și rare

Capitolul celor mai scumpe medalii militare românești, care circulă pe piață, sunt cele ale acordate în marină și aviație. Cea mai râvnită de colecționari este ”Virtutea Maritimă”, piesă care momentan îi lipsește pasionatului fălticenean.

În schimb, acesta, dispune deja de trei distincții primite de eroii aerului printre care și distincția de vârf ”Ordinul Virtutea Aeronautică”.

Ultima achiziție făcută de Nelu Aldea este una de suflet. Subofițerul a intrat în posesia unui valoros set de medalii și insigne ”Cercetașii României” din primul război mondial.

Le apreciază nu doar pentru valoarea lor istorică, ci și pentru ceea ce reprezintă munca cercetașilor.

Soldații trimiși în recunoaștere au reușit de-a lungul marilor conflagrații mondiale să elibereze un număr important de combatanți pentru cei aflați în linia întâi, contribuind la menținerea unor activități vitale în spatele frontului, pe toată durata ostilităților.

ȘTIRI