Un preot din Fălticeni și-a plantat copacii pe carosabilul străzii Vasile Ciurea: Primarul Cătălin Coman și-a pus mâinile în capActualitate

Un preot din Fălticeni și-a plantat copacii pe carosabilul străzii Vasile Ciurea: Primarul Cătălin Coman și-a pus mâinile în cap

       Accesări: 4454

Activitățile de plantare se mută din livadă direct în drum. S-a întâmplat la Fălticeni unde mai mulți pomi au fost puși în pământ pe strada Vasile Ciurea, zonă învecinată cu cartierul Maior Ioan, pe spațiul unde trebuie să treacă autovehiculele. Un preot din Fălticeni s-a gândit că prin acest mod își poate proteja și marca vizibil porțiunea de teren pe care este proprietar și care urmează să fie asfaltată.

Decizia slujitorului bisericii i-a oripilat pe mulți dintre locuitorii străzii Vasile Ciurea care au crezut este vorba de o glumă.

Nicidecum. Lucrurile erau cât se poate de serioase. Preotul Lucian Nistor voia să se asigure că nu se va trece peste proprietate până când autoritățile locale nu îi dau scris că Primăria va cumpăra fâșia de teren care îi aparține și urmează să fie cumpărată de municipalitate și transferată în domeniul public.

Drumul se îngustează cu 1 metru

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Drumul aflat în proprietatea municipiului are pe o anumită porțiune doar 3,67 metri lățime, față de 6 metri cât cere legislația actuală.

Strada se îngustează cu mai bine cu un metru pe o porțiune de 50 metri liniari, tronsonul respectiv având în componența sa și un viral la 90 de grade.

Pomi plantați în drumul aflat în proprietatea preotului

10 pomi au fost înfipți în pământ pe strada pe care tocmai se intervenise pentru balastare și profilare, în vederea pregătirii pentru asfaltare. Copacii au fost ”ornați” cu bucăți din pungi pentru ca șoferii să nu-și zgârie mașinile. Plantarea s-a făcut aproape de limita proprietății preotului Lucian Nistor care și-a pus copacii în după-amiaza zilei de marți când muncitorii au terminat lucrul, așa că a doua zi dimineață la prima oră s-au trezit cu pomii în mijlocul drumului.

Cu toate că discutase cu edilul șef asupra aspectelor de transfer ale terenului, din domeniul privat în domeniul municipiului Fălticeni, preotul și-a dorit să ia o măsură de precauție suplimentară. Miercuri dimineață, primarul Coman și viceprimarul Bulaicon s-au întors la fața locului și și-au pus mâinile în cap când au văzut pomii puși pe carosabil.

Aceștia au discutat din nou cu proprietarul terenului pe care l-au asigurat de bunele lor intenții.

După 20 de minute de discuții, părțile au ajuns la o înțelegere, de fapt aceeași înțelegere pe care au încheiat-o în urmă cu o zi. Doar că acum s-a cerut și un document oficial.

Așteaptă un răspuns de la Primărie de 10 ani

Preotul Nistor le-a spus acestora că timp de 10 ani, începând cu anul 2000, a trimis la Primăria Fălticeni numeroase adrese, fără să primească vreun răspuns, prin care își exprima intenția de a vinde porțiunea de teren respectivă pentru ca autoritățile locale să poată construi un drum de acces cu dimensiuni normale.

El le-a cerut un document semnat de partea autorităților locale care să confirme inițierea procedurilor de cumpărare pentru suprafeța de aproximativ 50 de metri pătrați în vederea lărgirii străzii Vasile Ciurea.

După aproximativ o oră viceprimarul Bulaicon i-a înmânat preotului Lucian Nistor documentul care atesta începerea procedurilor de achiziție de către Primărie a fâșiei de teren.

Greșelile trecutului se plătesc în prezent

Șeful administrației locale spune că datorită unor erori făcute înainte de mandatul său, suprafețele de teren îngustează calea de acces.

”Aici este o problemă veche care nu știu de ce nu a fost rezolvată la momentul respectiv. Am discutat cu proprietarul terenului și am venit cu o soluție. Nu puteam asfalta aici în aceste condiții. Vrem să facem o lucrare de calitate. Avem o stradă unde totuși se circulă și care presupune acces pentru echipele de intervenție de la Ambulanță, Pompieri.”, ne-a declarat primarul Cătălin Coman. ”Drumul trebuie să fie lat de 6 metri. Realitatea din teren nu mai poate fi respectată sub nici o formă.  Am încercat măcar să mărim această suprafață, atât cât se poate, și să facem un drum funcțional.”

Strada Vasile Ciurea este o stradă cu probleme mai vechi și deloc puține.

Pentru că s-au emis anapoda autorizații de construcție, aici nu există un aliniament al gardurilor, drumul este pe alocuri sinuos și nici nu se respectă dimensiunile minime ale unui drum public.

”Am ajuns la o înțelegere cu proprietarul terenului. Acesta ne va permite să ne extindem cu drumul până la 4,50 metri, acolo unde nu sunt construite garduri și unde se poate face lățirea străzii. Am venit cu soluția acceptată și de proprietar să cumpărăm suprafața de teren care ne lipsește. Este vorba de o fâșie de aproximativ 1 metru pe toată lungimea proprietății.”, explică edilul Coman. ”La momentul la care discutăm Primăria Municipiului Fălticeni a demarat procedura de achiziție. Este o procedură de durată, care va dura 2 – 3 luni, cadastru, dezmembrarea corpului de proprietate, stabilirea unui preț de un expert ANEVAR. Conformația terenului nu ne permite să facem alt lucru.”

50 metri pătrați vor intra în domeniul public

Suprafață de 50 mp care va fi cumpărată de Primărie va fi inclusă în domeniul public, cu specificația stradă, printr-un poriect de hotărâre care va fi supus aprobării în Consiliul Local peste două-trei luni..

Primarul Coman afirmă că strada Vasile Ciurea este prinsă în programul de modernizare și reabilitare al străzilor pe anul 2016.

El mai susține că la vremea respectivă lucrurile nu au fost făcute cu cap, de către cei din Primărie. Astfel s-au emis autorizații de construcție pentru toți proprietarii din zonă, fără ca lucrurile să fie limpezi, administrația municipală actuală fiind silită să ajungă la compromisuri.

 

 

ȘTIRI