Viitorul aparține orașelor prietenoase cu mediul. Muncipiul Fălticeni se raliază la acest concept printr-un nou proiect ajuns la final. Centrul de colectare prin Aport Voluntar sau CAV este realizat cu fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, fiind destinat deșeurilor voluminoase și greu reciclabile.
Municipiul Fălticeni este cea de-a treia localitate din zona Fălticeni, după comunele Slatina și Baia, care deține un CAV.
Centrul de colectare este amenajat pe strada Șomuzului, în cartierul Țarna Mare, în apropiere de Stația de epurare.
Acesta constă într-o platformă betonată, un cântar, sistem pentru containere și infrastructură separator de hidrocarburi
Spațiile verzi nu lipsesc din acest proiect, la fel ca și iluminatul economic. La momentul operaționalizării centrului de colectare al deșeurilor va exista un sistem de gestiune, dar și personalul aferent.



Rolul unui CAV
Centrul de colectare prin aport voluntar este destinat primirii tuturor categoriilor de deșeuri voluminoase.
Este vorba despre deșeuri provenite din gospodării sau de la bloc, care nu pot fi depozitate în pubelele obișnuite din cauza dimensiunilor mari, dar și datorită faptului că sunt mai greu de reciclat.
Spre exemplu mobilă, anvelope, textile, produse electrice, birotică și electrocasnice, baterii uzate, metal, sticlă.
Aici vor putea fi aduse deșeuri din construcții, resturi vegetale din tăierile arborilor, cadavre animale, dar și deșeuri periculoase.
În viitorul apropiat urmează să fie aduse 13-15 containere speciale pentru depozitarea deșeurilor voluminoase pe categorii, inclusiv un container frigorific pentru cadavrele animalelor.
Noul CAV va fi deschis în cursul acestui an.
Din acel moment, fălticenenii nu vor mai putea lăsa deșeurile voluminoase la punctele de colectare din zona blocurilor, ci vor trebui transportate pe platforma Centrului de colectare prin Aport Voluntar.
Acesta va funcționa în tandem cu Stația de Sortare și Transfer, operațională de la 1 iulie 2025, aflată tot pe strada Șomuz.
Aici vor triate, apoi transportate, doar deșeurile reciclabile de mici dimensiuni (sticlă, hârtie, plastic, metal).


